Data: 2000-05-26 11:41:04
Temat: Re: klub smakoszy leniwych/Leniwe po mojemu
Od: "Joanna" <j...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
A moj przepis na leniwy jest iscie leniwy...
Na jeden serek waniliowy (okolo 200 gram), biore jedno jalko i 4 klyzki
maki, mieszam lyzka dokladnie i mala lyzeczka klade nna osolony wrzatek,
podaje z maslem i cukrem...
j...@p...pl (Joanna)
ICQ #23635022
Magdalena Bassett napisał(a) w wiadomości: <3...@w...net>...
>
>
>"Tomasz M." wrote:
>
>> Ujawnijcie proszę tajemnicę na zrobienie pysznych leniwych jak do tej
pory
>> nie udało mi się zrobić ich tak jak to robią w barze mlecznym. W czym
>> tajemnica?
>
>Ja robie leniwe inaczej, bo normalne leniwe sa dla mnie niezjadliwe. Oto
moj
>sposob (niestety, nie sa juz tak bardzo leniwe)
>2 zoltka
>2 bialka
>5 lyzek cukru
>200 gr twarogu
>1 szklanka maki (160 gr)
>maslo
>tarta bulka
>kwasna smietana
>Ubic na sztywno bialka z 2 lyzkami cukru. Zoltka i cukier ubic mikserem az
>puszyste, dodac twarog, miksowac, az gladkie, dodac make, miksowac na
wolnych
>obrotach, az wymieszane. Dodac delikatnie bialka, mieszajac lopatka czy
>lyzka, az nie widac smug samego bialka. Klasc lyzka na wrzaca wode, gotowac
2
>minuty po wyplynieciu, zmniejszajac ogien. Wyjac jeden na probe i przekroic
w
>pol. Powinien wygladac w srodku jak sucha gabka, nie powinno byc zadnej
>maziowatosci. Przelozyc lyzka wazowa na durszlak (nie przelewac do
durszlaka
>z woda, bo ciezar wody rozwali te bardzo delikatne pierogi, poczekac, az
>chwile odsiakna, a potem przelozyc na patelnie z bardzo jasno zrumieniona
>bulka i duza iloscia masla, i delikatnie obracac, zeby sie pokryly buleczka
>na okolo. Podac z kwasna smietana. Mozna odsmazac, nawet niektorzy
twierdza,
>ze odsmazane sa lepsze. Moi chlopcy nazywaja je "lazy dumplings" (leniwe
>pierogi po angielsku, ale dla Amerykanow to nic nie znaczy, bo nie znaja
>takiej potrawy), czasami rowniez sloth food (jedzenie dla leniwca).
>Magdalena
>
|