Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Aneczka <a...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kolacja we dwoje z kurczaczkiem w roli głównej
Date: Tue, 22 Aug 2006 13:50:20 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 28
Message-ID: <ecer3o$3m0$1@inews.gazeta.pl>
References: <ecaaqd$fmb$1@news.onet.pl> <ecclji$hv2$1@news.onet.pl>
<ecd02d$hkf$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: sn-prokocim.ramtel.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1156247480 3776 194.150.99.130 (22 Aug 2006 11:51:20 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 22 Aug 2006 11:51:20 +0000 (UTC)
X-User: annmarie
X-Antivirus: avast! (VPS 0634-0, 2006-08-21), Outbound message
In-Reply-To: <ecd02d$hkf$1@news.onet.pl>
X-Antivirus-Status: Clean
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.5 (Windows/20060719)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:276055
Ukryj nagłówki
niekompatybilna napisał(a):
> Kochani, jesteście genialni! juz wszystko wiem, coś pysznego wybiorę.
>
> cóz, może i kurczak na rocznicę nie jest doskonały, ale moj mezczyzna
> uwielbia kurczaka a ja uwielbiam sprawiać mu kulinarne przyjemności. Ryba
> odpada, bo sama się ich brzydzę... /nie komentujecie, kazdy ma swoje
> dziwactwa/. Generalnie jestem od wielu lat wegetarianka, stad prośba o
> salatkę. CChoc to urocztsa kolacja zadowole sie salatka i makaronem,
> ziemniakami czy ryżem - coś tu wybiorę.
>
> raz jeszcze dziekuje za przepisy ;) bedzie pysznie, w to nie wątpię ;)
Przepis Bożenki przypomniał mi moją marynatę - zarówno piersi, jak i
udka fajnie wychodzą (choć piersi, szczególnie lekko rozbite lepiej
"wsiąkają" marynatę w siebie).
Do miski-pudełka (ja marynuję najczęściej w pudełku po lodach ;) )
wlewam trochę oliwy, potem do tego dodaję miód z odrobiną wrzątku
(niestety - wszystko na oko...), mieszam (wrzątek pozwoli w miarę ładnie
połączyć się miodowi i oliwie). Później dosypuję sól, świeżo zmielony
pieprz, suszony czosnek, curry, imbir i duuuużo cynamonu, mieszam i
wkładam mięsko, dokładnie obracając w marynacie. Na noc lub nawet dwie
do lodówki, a potem na patelnię - albo lepiej - do piekarnika (może być
w folii aluminiowej lub na blasze). Mięso wychodzi lekko słodkawe, lekko
pikantne, a przede wszystkim baaaardzo aromatyczne :)
--
Pozdrówki,
Aneczka
|