Data: 2001-05-23 17:35:10
Temat: Re: kolendra
Od: "ssiegmund" <s...@s...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kolendra do zupy to zwykle w postaci siekanej naci.
Po angiesku Cilantro, popularne we wloskiej kuchni, bardzo aromatyczne, z
wygladu podobne do pietruszki ale jak sie powacha to jest zdecydowana
roznica, ja uzywam w niewielkich ilosciach i raczej preferuje piertruche ale
sa ludzie co nawet rosol jedza z kolendra.
pozdrawiam,
Slav
RG <g...@p...onet.pl> wrote in message
news:9eg633$s8e$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl...
> Witam,
>
> udało mi się zdobyć kolendrę, którą potrzebowałem do konkretnego przepisu,
> ale teraz nie wiem, jak jej użyć. Nasionka wydają się niejadalne w
całości,
> stąd moje pytanie: należy je zmielić, czy dodać w całości i później
> wyciągać, tak jak inne "kulki" ? Na dodatek słyszałem, że jest również
> kolendra świeża-listki, ale podejrzewam że w smaku to będzie co innego.
Mój
> przepis nie precyzuje, w jakiej postaci owa przyprawa ma być . A chodzi o
> (ponoć sławny) przepis na zupę królowej Wiktorii.
>
>
> Roman Gloser
>
|