Data: 2003-12-04 13:19:09
Temat: Re: kompot z suszu
Od: "Jerzy Nowak" <w...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Agnieszka <a...@e...com.pl> napisał(a):
> Ach, niewiele pamięta oprócz tego, że był taki- inny świąteczny, musze po
[...]
> Nie wiem w jakich proporcjach to wziąść na przykładowy litr wody?
Proporcje rózne począwszy od 0,5 do 1,0 kg suszu na 5 litrów wody.
Owoce muszą być pachnące a nie smierdziec spalenizną.
Niektórzy moczą inni dłużej gotują na b. małym ogniu.
Ważna jest woda (smak), możesz kupić dobrą źródlaną ale oby nie mineralną.
Można jeszcze dodawac cynamon i imbir ale to już wedle uznania i zależy czy
dodajesz np. figi. Niektórzy słodzą.
Ja osobiście wolę ze śliwek węgierek (takich prawdziwych jak z nowosądeckiego).
Najlepszy na trawienie i działa lekko przeczyszczająco.
Potem śliwki+gruszki (całe, znakomite są ulęgałki)+jabłka (d. odmiany) i morele.
Wszystko własne.
Pozdrawiam Jerzy
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|