Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Kyllyan" <m...@w...pl.invalid>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: konfitury - pytanie techniczne
Date: Fri, 20 Aug 2004 08:07:32 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 33
Sender: m...@o...pl@mtower2.mlyniec.gda.pl
Message-ID: <cg44em$ok2$1@news.onet.pl>
References: <cg259m$lco$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: mtower2.mlyniec.gda.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1092982038 25218 62.233.233.58 (20 Aug 2004 06:07:18 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 20 Aug 2004 06:07:18 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:211759
Ukryj nagłówki
Tak czytam te posty...ech. Przede wszystkim co to są konfitury. Otóż są
to całe, lub kawałki owoców w syropie cukrowym. A więc nie ma mowy o
smażeniu, czy pieczeniu. Skoro mowa o malinach, to podam przepisy na
marmoladę, dżem, i konfiturę z malin. Mam nadzieję, że po zapoznaniu się
z tymi przepisami będziecie wiedzieli czym to się różni. Jeśli chodzi o
kuchenkę gazową, to faktycznie jest z tym mały problem, a dobrych
garnków do przygotowania przetworów nie ma.
Ja kiedyś przygotowując powidła ze śliwek wpadłem na pomysł i zdobyłem
płytę żeliwną o średnicy 30 cm i grubości 1,5 cm. kładę ją na palnik a
na to emaliowany garnek.
marmolada miękka
800g przecieru malinowego, 550g cukru
podgrzewać tak długo aż zostanie kilogram marmolady
dżem
1kg malin, 1 kg cukru
ogrzewając mieszać do rozpuszczenia cukru. Gotować powoli, mieszając, aż
kropla syropu pszczona na zimny talerzyk nie rozpływa się. Trwa to 20 -
30 min.
konfitura
1,4 kg cukru rozpuszczamy 0,5 soku z malin lub wody. Ostrożnie wkładamy
całe, nie rozpaćkane maliny - 1 kg. Ogrzewamy powoli 10 minut, parę
godzin przerwy. Tak trzy razy. W gotowej konfiturze ma być widać całe,
nie rozpaćkane maliny.
--
pozdrawiam :-))
Sławomir J Marusiński
Gdańsk, GG 5420750
|