Data: 2004-08-20 06:07:32
Temat: Re: konfitury - pytanie techniczne
Od: "Kyllyan" <m...@w...pl.invalid>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tak czytam te posty...ech. Przede wszystkim co to są konfitury. Otóż są
to całe, lub kawałki owoców w syropie cukrowym. A więc nie ma mowy o
smażeniu, czy pieczeniu. Skoro mowa o malinach, to podam przepisy na
marmoladę, dżem, i konfiturę z malin. Mam nadzieję, że po zapoznaniu się
z tymi przepisami będziecie wiedzieli czym to się różni. Jeśli chodzi o
kuchenkę gazową, to faktycznie jest z tym mały problem, a dobrych
garnków do przygotowania przetworów nie ma.
Ja kiedyś przygotowując powidła ze śliwek wpadłem na pomysł i zdobyłem
płytę żeliwną o średnicy 30 cm i grubości 1,5 cm. kładę ją na palnik a
na to emaliowany garnek.
marmolada miękka
800g przecieru malinowego, 550g cukru
podgrzewać tak długo aż zostanie kilogram marmolady
dżem
1kg malin, 1 kg cukru
ogrzewając mieszać do rozpuszczenia cukru. Gotować powoli, mieszając, aż
kropla syropu pszczona na zimny talerzyk nie rozpływa się. Trwa to 20 -
30 min.
konfitura
1,4 kg cukru rozpuszczamy 0,5 soku z malin lub wody. Ostrożnie wkładamy
całe, nie rozpaćkane maliny - 1 kg. Ogrzewamy powoli 10 minut, parę
godzin przerwy. Tak trzy razy. W gotowej konfiturze ma być widać całe,
nie rozpaćkane maliny.
--
pozdrawiam :-))
Sławomir J Marusiński
Gdańsk, GG 5420750
|