Data: 2007-11-18 16:45:02
Temat: Re: konserwanty/substancje szkodliwe - w jakich produktach
Od: RafalM <r...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
tomek wilicki wrote:
> RafalM wrote:
>
>> Witam,
>> W jaki spsosob mozna ustalic czy faktycznie produkt X z napisem "bez
>> konserwantow" faktycznie nie zawiera konserwantow/substancji szkodliwych
>>
>
> wszystko zawiera substancje szkodliwe, akurat konserwanty to nie jest
> największy problem. Lepiej zwrócić uwagę na całość problemu, np wapń
Lista E najbardziej szkodliwych:
Konserwanty:
E-210-do E-219-rakotwórczy (syntetyczny dodatek do napojów gazowanych,
konserw).
E-220-niszczy wit.B12, występuje w sokach owocowych i koncentratach, winie).
E-221 do E-227-zakłuca czynności jelit.
E-230 do E-233-powoduje zaburzenia funkcji skóry.
E-239-rakotwórczy
E-249 do E-252- dodawany do serów żółtych i topionych.
itd, itd, itd
http://www.babyboom.pl/rodzina/zdrowie/uwaga_konserw
anty.html
|