Data: 2002-11-15 15:03:39
Temat: Re: kopytka?
Od: "Zenek" <z...@b...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "anet" <a...@t...net> napisał w wiadomości
news:ar322i$34p$1@news2.tpi.pl...
> Własnie stoję nad ugotowanymi ziemniakami i stolnicą. Mam dylemat.
> Postanowiłam zrobic kopytka. Tylko bądz tu mądry- ile mam dodać mąki?
> Pomózcie. Bo jeszcze jak tak troche postoje to znowu będą kluski śląskie.
Do
> nich przynajmniej znam proporcje.
1/2 kg mąki wroclawskiej, 4 duże, ugotowane ziemniaki, jajko, sól.
Z mąki, jajka i ziemniaków zagnieść ciasto, uformowac w kształcie cienkiego
wałka i krajać pod kątem ok 45 stopni. W dużym garnku zagotować osoloną wodę
i wrzucić kluseczki. Gotować aż do wypłynięcia. Kopytka polać masłem i
podawać np. z cukrem i cynamonem lub z mięsnym sosem.
Zenek
|