Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinte
rnet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "alenka" <a...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kopytka?
Date: Wed, 30 Apr 2003 22:41:23 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <b8pce3$ekg$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <1fu47ip.1ah943f1x36tbaN%wlos@tele.com.pl>
<3...@n...onet.pl>
<2...@2...17.138.62>
NNTP-Posting-Host: vg170.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1051735300 14992 80.55.162.170 (30 Apr 2003 20:41:40
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 30 Apr 2003 20:41:40 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:154532
Ukryj nagłówki
Mniamus wyszly super dzieki
pozdrowionka Alenka
Użytkownik "Qwax" <...@...Q> napisał w wiadomości
news:26136-1051696396@213.17.138.62...
> > Serwus
> > zanim staniesz się właścicielką licznych książek kucharskich, zrób
> tak:
> > 1. ugotuj, odcedź i wystudź ziemniaki
> > 2. przepuść je przez maszynkę do mięsa ew. praskę,lub starannie
> ugnieć
> > 3. wyłóż na stolnicę i usyp tej samej wielkości kupkę mąki
> > 4. zagnieć z tego ciasto dodając 1-2 jaja (ja daję jeszcze szczyptę
> sody)
> > 5 . w tym czasie ,w szerokim rondlu zagotuj dużo posolonej wody
> > 6 . zagniecione ciasto podziel na części i z każdej z nich formuj
> wałeczki ok 2
> > cm średnicy.Wałeczek lekko spłaszczonu ręką krój ukośnie na kluchy i
> partiami
> > wrzucaj na wrzątek. Po wypłynięciu daj im minutę i wyjmuj łyżką
> cedzakową na
> > durszlak. I na talerze.
>
> Do pełni szczęścia:
> 7. po wystygnięciu (przed zjedzeniem ;-))) ) opiec na patelni do
> chrupiącej brązowej skórki - podawać z, na chrupiąco przypieczoną,
> cebulką i takimiż skwarkami.
>
> Pozdrawiam
> Qwax
>
|