Data: 2005-01-28 15:18:47
Temat: Re: kopytka
Od: Tucherka <p...@N...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
ropucha napisał(a):
> Witam wszystkich bardzo serdecznie
>
> Właśnie zaczęłam odkrywać uroki gotowania (w życiu nie sądziłam że coś
> takiego napiszę, ale jak już się dorobiłam własnej kuchni to zaczęły sie we
> mnie jakieś dziwne rzeczy dziać :)
> Wpadłam ostatnio na pomysł zrobienia kopytek (mam olbrzymią książkę pt
> Kuchnia Polska przepisy dawne i nowe - kilogram ziemniaków, dwie szklanki
> mąki, 2 jajka) Ale wyszły mi trochę twardawe te kopytka. Przy zagniataniu
> ciasta podsypałam może trochę więcej mąki, bo ciasto ciągle się kleiło. Czy
> do zrobienia kopytek to to ciasto ma być takie klejące, czy nie? Bo w
> książce napisano, że ciasto ma być gładkie - dla mnie to ozanaczenie jest
> niejasne, może za mało jajek? Uwielbiam kopytka i chciałabym się nauczyć je
> dobrze robić, ale nie wiem co mam poprawić w ich wykonaniu. Pomóżcie :)
>
> ropucha
>
>
jesli chcesz zeby kopytka byly mieciutlie i delikatne to dodajac jajka
dodawaj same zoltka bez biaka!!
ja zawsze jeszcze p[iocz zwyklej maki dodaje odrobine maki ziemniaczanej
pzdr tuch :)
|