« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-15 14:59:07
Temat: kopytka?Własnie stoję nad ugotowanymi ziemniakami i stolnicą. Mam dylemat.
Postanowiłam zrobic kopytka. Tylko bądz tu mądry- ile mam dodać mąki?
Pomózcie. Bo jeszcze jak tak troche postoje to znowu będą kluski śląskie. Do
nich przynajmniej znam proporcje.
Potrzebująca szybkiej pomocy
anet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-15 15:03:39
Temat: Re: kopytka?
Użytkownik "anet" <a...@t...net> napisał w wiadomości
news:ar322i$34p$1@news2.tpi.pl...
> Własnie stoję nad ugotowanymi ziemniakami i stolnicą. Mam dylemat.
> Postanowiłam zrobic kopytka. Tylko bądz tu mądry- ile mam dodać mąki?
> Pomózcie. Bo jeszcze jak tak troche postoje to znowu będą kluski śląskie.
Do
> nich przynajmniej znam proporcje.
1/2 kg mąki wroclawskiej, 4 duże, ugotowane ziemniaki, jajko, sól.
Z mąki, jajka i ziemniaków zagnieść ciasto, uformowac w kształcie cienkiego
wałka i krajać pod kątem ok 45 stopni. W dużym garnku zagotować osoloną wodę
i wrzucić kluseczki. Gotować aż do wypłynięcia. Kopytka polać masłem i
podawać np. z cukrem i cynamonem lub z mięsnym sosem.
Zenek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-15 15:12:23
Temat: Re: kopytka?napewno tak dużo tej mąki. Brzmi troche podejrzanie?
anet
> 1/2 kg mąki wroclawskiej, 4 duże, ugotowane ziemniaki, jajko, sól.
>
> Z mąki, jajka i ziemniaków zagnieść ciasto, uformowac w kształcie
cienkiego
> wałka i krajać pod kątem ok 45 stopni. W dużym garnku zagotować osoloną
wodę
> i wrzucić kluseczki. Gotować aż do wypłynięcia. Kopytka polać masłem i
> podawać np. z cukrem i cynamonem lub z mięsnym sosem.
>
> Zenek
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-15 15:20:58
Temat: Re: kopytka?
Użytkownik "anet" <a...@t...net> napisał w wiadomości
news:ar32sr$b9o$1@news.tpi.pl...
> napewno tak dużo tej mąki. Brzmi troche podejrzanie?
Tak, przepis ten sprawdziłem osobiście. Znalazłem go kiedyś w
kuchnia.3miasto. Pycha!
Zresztą jak kto lubi bardziej miękkie może zmienić proporcje mąki do
ziemniaków!
Pozdrawiam
Zenek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-15 15:52:55
Temat: Re: kopytka?Kopytka zrobione. Trochę wyszły mi za miękie jak na mój gust. Niestety
zawiniła moje bezmyslnośc. Tak ściśle starałam sie trzymać przepisu co do
ilosci maki (1/2 kg) i jednego jajaka, ze zapomniałam iż ugotowałam więcej
ziemniaków niz 4 duze. Ale i tak były pycha.miałam sos z mięsa ale nie
omieszkałam spróbować na słodko. I teraz mam dylemat. Które lepsze?
Dzieki
anet
Użytkownik "Zenek" <z...@b...com.pl> napisał w wiadomości
news:ar33as$6t7$1@news2.tpi.pl...
>
> Użytkownik "anet" <a...@t...net> napisał w wiadomości
> news:ar32sr$b9o$1@news.tpi.pl...
> > napewno tak dużo tej mąki. Brzmi troche podejrzanie?
>
> Tak, przepis ten sprawdziłem osobiście. Znalazłem go kiedyś w
> kuchnia.3miasto. Pycha!
> Zresztą jak kto lubi bardziej miękkie może zmienić proporcje mąki do
> ziemniaków!
>
> Pozdrawiam
> Zenek
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-15 16:01:37
Temat: Re: kopytka?
Użytkownik "anet" <a...@t...net> napisał w wiadomości
news:ar357o$d5t$1@news2.tpi.pl...
> Kopytka zrobione. Trochę wyszły mi za miękie jak na mój gust. Niestety
> zawiniła moje bezmyslnośc. Tak ściśle starałam sie trzymać przepisu co do
> ilosci maki (1/2 kg) i jednego jajaka, ze zapomniałam iż ugotowałam więcej
> ziemniaków niz 4 duze. Ale i tak były pycha.miałam sos z mięsa ale nie
> omieszkałam spróbować na słodko. I teraz mam dylemat. Które lepsze?
>
Hehehe ... Oto jest pytanie.
U nas na obiad do makaronu, kopytek i tym podobnych dań zawsze są dwa sosy -
mięsny (ew. pomidorowy) i słodki. Ten drugi oczywiście dla dzieci!
A tak poważnie, to kwestia gustu. Ja osobiście wolę sosy "słone".
Pozdrawiam
Zenek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-15 17:04:02
Temat: Re: kopytka?
Użytkownik "Zenek" <z...@b...com.pl> napisał w wiadomości
news:ar364r$2is$1@news.tpi.pl...
> U nas na obiad do makaronu, kopytek i tym podobnych dań zawsze są dwa
sosy -
> mięsny (ew. pomidorowy) i słodki. Ten drugi oczywiście dla dzieci!
> A tak poważnie, to kwestia gustu. Ja osobiście wolę sosy "słone".
Ja do kopytek zawsze robie sos pieczarkowy i kapuste kiszona zasmazana
....az mi slinka pociekla na sama mysl... ;)))
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-15 17:21:49
Temat: Re: kopytka?
Napisz ze sie poplulas ;P
--
----------------------------------------------------
Justyna Oracz
GG : 411958
e-mail : w...@w...net.pl
----------------------------------------------------
-
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-15 17:23:56
Temat: Re: kopytka?
Użytkownik "walkie" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:ar3aam$q3f$1@news.tpi.pl...
>
> Napisz ze sie poplulas ;P
Myslenie nie boli i nie szkodzi, wymysl cos madrzejszego, i daruj sobie tego
typu teksty tutaj :)
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-15 17:29:28
Temat: Re: kopytka?
A dlaczego?--
----------------------------------------------------
Justyna Oracz
GG : 411958
e-mail : w...@w...net.pl
----------------------------------------------------
-
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |