Data: 2006-10-16 14:11:05
Temat: Re: kotki8
Od: "Dolby" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "behemoth" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:egveme$hnj$1@nemesis.news.tpi.pl...
> jak przygotowac rybe po grecku
>
>Należy kupić filety jakiejś dobrej rybki, np. pangi, chociaż specjalistą od
>tego nie jestem i normalnie usmażyć ją w panierce z jajka i bułki
>(doprawiwszy oczywiście wcześniej stosownie np. przyprawą do ryb)
w rondlu rozgrzać olej i wrzucić w to pokrojoną cebulkę, poszatkowane na
drobne słupki warzywa: pietruszkę, marchewkę, seler korzeniowy. Doprawić
solą i pieprzem i smażyć aż zmięknie. Następnie dodać przecier pomidorowy wg
uznania i stopnia kwaśności przecieru. Gdy warzywa będą całkiem miękkie,
albo al dente (zależy kto co lubi) robi się z tego całkiem smakowity
bigosik, który należy nałożyć na przygotowaną wcześniej rybę i gotowe.
Niektórzy układają z tego stosik, tzn ryba- bigos -ryba - bigos i tak do
wyczerpania, ale nakładanie tego jest potem dosyć kłopotliwe
pozdrawiam Psorka
|