Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kotlet schabowy - totalna porazka

Grupy

Szukaj w grupach

 

kotlet schabowy - totalna porazka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 38


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2006-04-23 21:24:09

Temat: Re: kotlet schabowy - totalna porazka
Od: Michal Jankowski <m...@f...edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> writes:

> Nie wiem czym sie rozni zepter od innych patelni,

Ceną.

MJ

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2006-04-23 21:39:39

Temat: Re: kotlet schabowy - totalna porazka
Od: "Iwon\(k\)a" <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

"maf" <m...@n...alpha.pl> wrote in message
news:e2gb5o$cng$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam
> Juz kiedys pisalem o kotletach. Po prostu nie udaja mi sie.

zakup teflonowa patelnie, temperature zmniejsz, i obtocz kotlety
rowniez w mace


iwon(k)a
>
>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2006-04-23 21:39:55

Temat: Re: kotlet schabowy - totalna porazka
Od: "kasia maruda" <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


> "maf" <m...@n...alpha.pl> wrote in message
> news:e2gb5o$cng$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Witam
> > Juz kiedys pisalem o kotletach. Po prostu nie udaja mi sie.

Kotlety z drugiego zdjęcia już kiedyś widziałam: na własnej patelni, kiedy
obsesyjnie starałam się unikać tłuszczu. Niestety, kiedy jest go mało,
panierka na brzegach przypala się od patelni, a środek, biedny, wisi w
powietrzu i zarumienić sie nie może...
Wydaje mi się, ze kotlety wybrzuszaja się, kiedy ich mocno nie stłukę :)

pzdr

kasia maruda


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2006-04-23 22:28:45

Temat: Re: kotlet schabowy - totalna porazka
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le dimanche 23 avril 2006 ŕ 23:39:55, dans <e2gs2f$ota$1@atlantis.news.tpi.pl> vous
écriviez :

> Kotlety z drugiego zdjęcia już kiedyś widziałam: na własnej patelni, kiedy
> obsesyjnie starałam się unikać tłuszczu. Niestety, kiedy jest go mało,
> panierka na brzegach przypala się od patelni, a środek, biedny, wisi w
> powietrzu i zarumienić sie nie może...
> Wydaje mi się, ze kotlety wybrzuszaja się, kiedy ich mocno nie stłukę :)


Na to jest sposob (oprocz oczywiscie pastwienia sie nad kotletem),
wystarczy lekko (1 cm) naciac kotet przed smazeniem.
Sprawdza sie we wszystkich kotletach "z kostka", schabowych,
cielecych, itd.


Ewcia


--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2006-04-23 23:33:49

Temat: Re: kotlet schabowy - totalna porazka
Od: ":: Solana ::" <s...@h...NO-SPAM.com> szukaj wiadomości tego autora


"maf" <m...@n...alpha.pl> skrev i meddelandet
news:e2gb5o$cng$1@nemesis.news.tpi.pl...

> Moze zmienic patelnie?, to jest zepter

Moim zdaniem chodzi o patelnie, ktora wyglada mi na garnek ;-)
Ja zwracam tez uwage, zeby nie przekladac na druga strone za wczesnie.
Dolanie wody rowniez powoduje zepsucie efektu.

magda


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2006-04-24 03:56:37

Temat: Re: kotlet schabowy - totalna porazka
Od: " JaMyszka" <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

maf napisał:

> [...]
> Moze zmienic patelnie?, to jest zepter, mieszcza sie na niej 4 kotlety lekko
> rozbite po 200g.

Przecież nie po to inwestowałeś w taaaką patelnię, by teraz korzystać z "podłej";p
Pamiętaj, że ona kumuluje ciepło (jej zaletą - energooszczędność) i dlatego
trzeba się naumieć ustawiać jej temperaturę ;)
Spójrzmy na problem ogólnie - jeśli mamy dwa ciała przylegające do siebie, a
jeden z nich gwałtownie się kurczy, to mamy do czynienia z przesuwaniem się
jednego względem drugiego, z jednoczesną utratą przyczepności między nimi.
W przypadku tych kotletów, mamy do czynienie z białkiem jajek i białkiem
mięsa. Oba białka pod wpływem temperatury ścinają się i zmniejszają swoją
objętość.
Jeśli białko jajka zetnie się szybciej niż mięsa (mięso nie ma jeszcze temp.
70 -80 stC - w tej ścina się białko jajka), to następuje ściągniecie i
wybrzusznie tego kawałka mięsa.
Potwierdzeniem moich domniemywań, co do za wysokiej temp. patelni, są lekko
przypalone brzegi kotletów;/
A co do samej patelni - pamiętam, jak na jednym pokazie, w niecałe pół
godziny, masa ludzi dostała po jednym naleśniku (z jednej patelni!!)

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2006-04-24 04:01:34

Temat: Re: kotlet schabowy - totalna porazka
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


" JaMyszka" <j...@g...pl> wrote in message
news:e2hi9l$85$1@inews.gazeta.pl...
> maf napisał:
>
>> [...]
>> Moze zmienic patelnie?, to jest zepter, mieszcza sie na niej 4 kotlety
>> lekko
>> rozbite po 200g.
>
> Przecież nie po to inwestowałeś w taaaką patelnię, by teraz korzystać z
> "podłej";p
> Pamiętaj, że ona kumuluje ciepło (jej zaletą - energooszczędność) i
> dlatego
> trzeba się naumieć ustawiać jej temperaturę ;)
> Spójrzmy na problem ogólnie - jeśli mamy dwa ciała przylegające do siebie,
> a
> jeden z nich gwałtownie się kurczy, to mamy do czynienia z przesuwaniem
> się
> jednego względem drugiego, z jednoczesną utratą przyczepności między nimi.
> W przypadku tych kotletów, mamy do czynienie z białkiem jajek i białkiem
> mięsa. Oba białka pod wpływem temperatury ścinają się i zmniejszają swoją
> objętość.
> Jeśli białko jajka zetnie się szybciej niż mięsa (mięso nie ma jeszcze
> temp.
> 70 -80 stC - w tej ścina się białko jajka), to następuje ściągniecie i
> wybrzusznie tego kawałka mięsa.
> Potwierdzeniem moich domniemywań, co do za wysokiej temp. patelni, są
> lekko
> przypalone brzegi kotletów;/
> A co do samej patelni - pamiętam, jak na jednym pokazie, w niecałe pół
> godziny, masa ludzi dostała po jednym naleśniku (z jednej patelni!!)

Żadna filozofia, moja pierwsza żona smażyła naleśniki z szybkością automatu
na zwykłej stalowej patelni kawałek słoniny na widelcu, ruch dookólny po
patelni, chochelka ciasta, podrzut i obrócenie w powietrzu, chwila smażenia
i placek wędrował na stertę składaną na odwróconym do góry dnem płytkim
talerzu. I apiat' de nuevo...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2006-04-24 04:19:15

Temat: Re: kotlet schabowy - totalna porazka
Od: " JaMyszka" <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista napisał:
> [...]
> Żadna filozofia, moja pierwsza żona smażyła naleśniki z szybkością automatu
> na zwykłej stalowej patelni kawałek słoniny na widelcu, ruch dookólny po
> patelni, chochelka ciasta, podrzut i obrócenie w powietrzu, chwila smażenia
> i placek wędrował na stertę składaną na odwróconym do góry dnem płytkim
> talerzu. I apiat' de nuevo...

Widać, miała ten dar, którego ja nie mam;p

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2006-04-24 08:44:18

Temat: Re: kotlet schabowy - totalna porazka
Od: "Magdalena Pucia" <magda.list> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "AniaM" napisała w wiadomości news:e2gp1q$prv$1@news.onet.pl...
> Schab obtoczyc w mace, jajku i bulce tartej. Podsmazyc na ogniu na duzym
> ogniu z dwoch stron. A potem przelozyc kotlety do garnka wylozonego
> plastrami ziemniaka.

Rozumiem, że ziemniak ma być wcześniej ugotowany?

Pozdrawiam
--
Magda-
----------------------------------------------------
----------
klient - klientom, użytkownik - użytkownikom
wziąć, korzystać, bieżący, konto, ściągnąć, zażądać

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2006-04-24 08:52:59

Temat: Re: kotlet schabowy - totalna porazka
Od: "Maciej Muran" <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "maf" <m...@n...alpha.pl> napisał
> Wrzucilem na goracy smalec,

Smalec? A czemu? :)

M.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

mrożone czerwone i czarne porzeczki
Kalmary
naleśniki... [chwale sie;]
Jak sie robi kartofelsalat?
CIASTO

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »