| « poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2006-04-23 21:24:09
Temat: Re: kotlet schabowy - totalna porazka"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> writes:
> Nie wiem czym sie rozni zepter od innych patelni,
Ceną.
MJ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2006-04-23 21:39:39
Temat: Re: kotlet schabowy - totalna porazka"maf" <m...@n...alpha.pl> wrote in message
news:e2gb5o$cng$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam
> Juz kiedys pisalem o kotletach. Po prostu nie udaja mi sie.
zakup teflonowa patelnie, temperature zmniejsz, i obtocz kotlety
rowniez w mace
iwon(k)a
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2006-04-23 21:39:55
Temat: Re: kotlet schabowy - totalna porazka
> "maf" <m...@n...alpha.pl> wrote in message
> news:e2gb5o$cng$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Witam
> > Juz kiedys pisalem o kotletach. Po prostu nie udaja mi sie.
Kotlety z drugiego zdjęcia już kiedyś widziałam: na własnej patelni, kiedy
obsesyjnie starałam się unikać tłuszczu. Niestety, kiedy jest go mało,
panierka na brzegach przypala się od patelni, a środek, biedny, wisi w
powietrzu i zarumienić sie nie może...
Wydaje mi się, ze kotlety wybrzuszaja się, kiedy ich mocno nie stłukę :)
pzdr
kasia maruda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2006-04-23 22:28:45
Temat: Re: kotlet schabowy - totalna porazka
Le dimanche 23 avril 2006 ŕ 23:39:55, dans <e2gs2f$ota$1@atlantis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> Kotlety z drugiego zdjęcia już kiedyś widziałam: na własnej patelni, kiedy
> obsesyjnie starałam się unikać tłuszczu. Niestety, kiedy jest go mało,
> panierka na brzegach przypala się od patelni, a środek, biedny, wisi w
> powietrzu i zarumienić sie nie może...
> Wydaje mi się, ze kotlety wybrzuszaja się, kiedy ich mocno nie stłukę :)
Na to jest sposob (oprocz oczywiscie pastwienia sie nad kotletem),
wystarczy lekko (1 cm) naciac kotet przed smazeniem.
Sprawdza sie we wszystkich kotletach "z kostka", schabowych,
cielecych, itd.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2006-04-23 23:33:49
Temat: Re: kotlet schabowy - totalna porazka
"maf" <m...@n...alpha.pl> skrev i meddelandet
news:e2gb5o$cng$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Moze zmienic patelnie?, to jest zepter
Moim zdaniem chodzi o patelnie, ktora wyglada mi na garnek ;-)
Ja zwracam tez uwage, zeby nie przekladac na druga strone za wczesnie.
Dolanie wody rowniez powoduje zepsucie efektu.
magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2006-04-24 03:56:37
Temat: Re: kotlet schabowy - totalna porazkamaf napisał:
> [...]
> Moze zmienic patelnie?, to jest zepter, mieszcza sie na niej 4 kotlety lekko
> rozbite po 200g.
Przecież nie po to inwestowałeś w taaaką patelnię, by teraz korzystać z "podłej";p
Pamiętaj, że ona kumuluje ciepło (jej zaletą - energooszczędność) i dlatego
trzeba się naumieć ustawiać jej temperaturę ;)
Spójrzmy na problem ogólnie - jeśli mamy dwa ciała przylegające do siebie, a
jeden z nich gwałtownie się kurczy, to mamy do czynienia z przesuwaniem się
jednego względem drugiego, z jednoczesną utratą przyczepności między nimi.
W przypadku tych kotletów, mamy do czynienie z białkiem jajek i białkiem
mięsa. Oba białka pod wpływem temperatury ścinają się i zmniejszają swoją
objętość.
Jeśli białko jajka zetnie się szybciej niż mięsa (mięso nie ma jeszcze temp.
70 -80 stC - w tej ścina się białko jajka), to następuje ściągniecie i
wybrzusznie tego kawałka mięsa.
Potwierdzeniem moich domniemywań, co do za wysokiej temp. patelni, są lekko
przypalone brzegi kotletów;/
A co do samej patelni - pamiętam, jak na jednym pokazie, w niecałe pół
godziny, masa ludzi dostała po jednym naleśniku (z jednej patelni!!)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2006-04-24 04:01:34
Temat: Re: kotlet schabowy - totalna porazka
" JaMyszka" <j...@g...pl> wrote in message
news:e2hi9l$85$1@inews.gazeta.pl...
> maf napisał:
>
>> [...]
>> Moze zmienic patelnie?, to jest zepter, mieszcza sie na niej 4 kotlety
>> lekko
>> rozbite po 200g.
>
> Przecież nie po to inwestowałeś w taaaką patelnię, by teraz korzystać z
> "podłej";p
> Pamiętaj, że ona kumuluje ciepło (jej zaletą - energooszczędność) i
> dlatego
> trzeba się naumieć ustawiać jej temperaturę ;)
> Spójrzmy na problem ogólnie - jeśli mamy dwa ciała przylegające do siebie,
> a
> jeden z nich gwałtownie się kurczy, to mamy do czynienia z przesuwaniem
> się
> jednego względem drugiego, z jednoczesną utratą przyczepności między nimi.
> W przypadku tych kotletów, mamy do czynienie z białkiem jajek i białkiem
> mięsa. Oba białka pod wpływem temperatury ścinają się i zmniejszają swoją
> objętość.
> Jeśli białko jajka zetnie się szybciej niż mięsa (mięso nie ma jeszcze
> temp.
> 70 -80 stC - w tej ścina się białko jajka), to następuje ściągniecie i
> wybrzusznie tego kawałka mięsa.
> Potwierdzeniem moich domniemywań, co do za wysokiej temp. patelni, są
> lekko
> przypalone brzegi kotletów;/
> A co do samej patelni - pamiętam, jak na jednym pokazie, w niecałe pół
> godziny, masa ludzi dostała po jednym naleśniku (z jednej patelni!!)
Żadna filozofia, moja pierwsza żona smażyła naleśniki z szybkością automatu
na zwykłej stalowej patelni kawałek słoniny na widelcu, ruch dookólny po
patelni, chochelka ciasta, podrzut i obrócenie w powietrzu, chwila smażenia
i placek wędrował na stertę składaną na odwróconym do góry dnem płytkim
talerzu. I apiat' de nuevo...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2006-04-24 04:19:15
Temat: Re: kotlet schabowy - totalna porazkaPanslavista napisał:
> [...]
> Żadna filozofia, moja pierwsza żona smażyła naleśniki z szybkością automatu
> na zwykłej stalowej patelni kawałek słoniny na widelcu, ruch dookólny po
> patelni, chochelka ciasta, podrzut i obrócenie w powietrzu, chwila smażenia
> i placek wędrował na stertę składaną na odwróconym do góry dnem płytkim
> talerzu. I apiat' de nuevo...
Widać, miała ten dar, którego ja nie mam;p
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2006-04-24 08:44:18
Temat: Re: kotlet schabowy - totalna porazkaUżytkownik "AniaM" napisała w wiadomości news:e2gp1q$prv$1@news.onet.pl...
> Schab obtoczyc w mace, jajku i bulce tartej. Podsmazyc na ogniu na duzym
> ogniu z dwoch stron. A potem przelozyc kotlety do garnka wylozonego
> plastrami ziemniaka.
Rozumiem, że ziemniak ma być wcześniej ugotowany?
Pozdrawiam
--
Magda-
----------------------------------------------------
----------
klient - klientom, użytkownik - użytkownikom
wziąć, korzystać, bieżący, konto, ściągnąć, zażądać
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2006-04-24 08:52:59
Temat: Re: kotlet schabowy - totalna porazkaUżytkownik "maf" <m...@n...alpha.pl> napisał
> Wrzucilem na goracy smalec,
Smalec? A czemu? :)
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |