Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.silweb.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kotlet schabowy - totalna porazka
Date: Mon, 24 Apr 2006 06:01:34 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <e2hime$hgu$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <e2gb5o$cng$1@nemesis.news.tpi.pl> <e2hi9l$85$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: abdl247.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1145851407 17950 83.6.253.247 (24 Apr 2006 04:03:27 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 24 Apr 2006 04:03:27 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Antivirus: avast! (VPS 0616-4, 2006-04-21), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:266896
Ukryj nagłówki
" JaMyszka" <j...@g...pl> wrote in message
news:e2hi9l$85$1@inews.gazeta.pl...
> maf napisał:
>
>> [...]
>> Moze zmienic patelnie?, to jest zepter, mieszcza sie na niej 4 kotlety
>> lekko
>> rozbite po 200g.
>
> Przecież nie po to inwestowałeś w taaaką patelnię, by teraz korzystać z
> "podłej";p
> Pamiętaj, że ona kumuluje ciepło (jej zaletą - energooszczędność) i
> dlatego
> trzeba się naumieć ustawiać jej temperaturę ;)
> Spójrzmy na problem ogólnie - jeśli mamy dwa ciała przylegające do siebie,
> a
> jeden z nich gwałtownie się kurczy, to mamy do czynienia z przesuwaniem
> się
> jednego względem drugiego, z jednoczesną utratą przyczepności między nimi.
> W przypadku tych kotletów, mamy do czynienie z białkiem jajek i białkiem
> mięsa. Oba białka pod wpływem temperatury ścinają się i zmniejszają swoją
> objętość.
> Jeśli białko jajka zetnie się szybciej niż mięsa (mięso nie ma jeszcze
> temp.
> 70 -80 stC - w tej ścina się białko jajka), to następuje ściągniecie i
> wybrzusznie tego kawałka mięsa.
> Potwierdzeniem moich domniemywań, co do za wysokiej temp. patelni, są
> lekko
> przypalone brzegi kotletów;/
> A co do samej patelni - pamiętam, jak na jednym pokazie, w niecałe pół
> godziny, masa ludzi dostała po jednym naleśniku (z jednej patelni!!)
Żadna filozofia, moja pierwsza żona smażyła naleśniki z szybkością automatu
na zwykłej stalowej patelni kawałek słoniny na widelcu, ruch dookólny po
patelni, chochelka ciasta, podrzut i obrócenie w powietrzu, chwila smażenia
i placek wędrował na stertę składaną na odwróconym do góry dnem płytkim
talerzu. I apiat' de nuevo...
|