Data: 2006-04-24 03:56:37
Temat: Re: kotlet schabowy - totalna porazka
Od: " JaMyszka" <j...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
maf napisał:
> [...]
> Moze zmienic patelnie?, to jest zepter, mieszcza sie na niej 4 kotlety lekko
> rozbite po 200g.
Przecież nie po to inwestowałeś w taaaką patelnię, by teraz korzystać z "podłej";p
Pamiętaj, że ona kumuluje ciepło (jej zaletą - energooszczędność) i dlatego
trzeba się naumieć ustawiać jej temperaturę ;)
Spójrzmy na problem ogólnie - jeśli mamy dwa ciała przylegające do siebie, a
jeden z nich gwałtownie się kurczy, to mamy do czynienia z przesuwaniem się
jednego względem drugiego, z jednoczesną utratą przyczepności między nimi.
W przypadku tych kotletów, mamy do czynienie z białkiem jajek i białkiem
mięsa. Oba białka pod wpływem temperatury ścinają się i zmniejszają swoją
objętość.
Jeśli białko jajka zetnie się szybciej niż mięsa (mięso nie ma jeszcze temp.
70 -80 stC - w tej ścina się białko jajka), to następuje ściągniecie i
wybrzusznie tego kawałka mięsa.
Potwierdzeniem moich domniemywań, co do za wysokiej temp. patelni, są lekko
przypalone brzegi kotletów;/
A co do samej patelni - pamiętam, jak na jednym pokazie, w niecałe pół
godziny, masa ludzi dostała po jednym naleśniku (z jednej patelni!!)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|