Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: " JaMyszka" <j...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kotlet schabowy - totalna porazka
Date: Mon, 24 Apr 2006 03:56:37 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 31
Message-ID: <e2hi9l$85$1@inews.gazeta.pl>
References: <e2gb5o$cng$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: proxy4.os1.kn.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1145850997 261 172.20.26.239 (24 Apr 2006 03:56:37 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 24 Apr 2006 03:56:37 +0000 (UTC)
X-User: jamyszka
X-Forwarded-For: 10.104.64.227
X-Remote-IP: proxy4.os1.kn.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:266895
Ukryj nagłówki
maf napisał:
> [...]
> Moze zmienic patelnie?, to jest zepter, mieszcza sie na niej 4 kotlety lekko
> rozbite po 200g.
Przecież nie po to inwestowałeś w taaaką patelnię, by teraz korzystać z "podłej";p
Pamiętaj, że ona kumuluje ciepło (jej zaletą - energooszczędność) i dlatego
trzeba się naumieć ustawiać jej temperaturę ;)
Spójrzmy na problem ogólnie - jeśli mamy dwa ciała przylegające do siebie, a
jeden z nich gwałtownie się kurczy, to mamy do czynienia z przesuwaniem się
jednego względem drugiego, z jednoczesną utratą przyczepności między nimi.
W przypadku tych kotletów, mamy do czynienie z białkiem jajek i białkiem
mięsa. Oba białka pod wpływem temperatury ścinają się i zmniejszają swoją
objętość.
Jeśli białko jajka zetnie się szybciej niż mięsa (mięso nie ma jeszcze temp.
70 -80 stC - w tej ścina się białko jajka), to następuje ściągniecie i
wybrzusznie tego kawałka mięsa.
Potwierdzeniem moich domniemywań, co do za wysokiej temp. patelni, są lekko
przypalone brzegi kotletów;/
A co do samej patelni - pamiętam, jak na jednym pokazie, w niecałe pół
godziny, masa ludzi dostała po jednym naleśniku (z jednej patelni!!)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|