Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: ":: Solana ::" <s...@h...NO-SPAM.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kottbullar i pitipanna
Date: Fri, 2 Dec 2005 02:39:34 +0100
Organization: Onet.pl
Lines: 28
Message-ID: <dmo79e$d5c$1@news.onet.pl>
References: <dmmkhg$oln$1@atlantis.news.tpi.pl> <dmn96t$7ok$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: h28n1c1o859.bredband.skanova.com
X-Trace: news.onet.pl 1133486191 13484 213.65.44.28 (2 Dec 2005 01:16:31 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 2 Dec 2005 01:16:31 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1506
X-Sender: e69gTuBfDzMX7FiWXNbX23gn4NB42Lk2
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1506
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:254448
Ukryj nagłówki
"batory" <b...@p...onet.pl> skrev i meddelandet
news:dmn96t$7ok$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Efekt: kottbullary mi wyszły bardzo smaczne, aczkolwiek odbiegające nieco
od
> zapamiętanego przeze mnie smaku kottbullarów supermarketowych, które mi
> najbardziej smakowały tamój. Ale one się nijak nie chciały podrzucać, anie
> toczyć, ani nic, więc są płaskie z każdej strony - znaczy
graniastosłupiaste
> takie raczej. Może za dużo śmietanki i ciasto było za wolne?
Nie wiem, jakie masz proporcje miesa do plynu i zageszczacza, ale jesli nie
moglas ich uformowac to pewnie bylo zbyt rzadkie ciasto.
Ja zakupilam kiedys specjalne urzadzenie do robienia identycznych kulek ale
szczerze mowiac, nigdy z niego nie korzystalam i majczesciej bawia sie nim
dzieci. Jesli chce miec prawdziwe kulki, kupuje je w sklepie. Natomiast
jesli zalezy mi na smaku, nie przejmuje sie ich wygladem.
Wiem jednak, ze do ich zrobienia potrzeba troche wprawy, bo obserwowalam
kiedys przy tym ciocie i tescia. Sam moment lepienia kulek trwa jakis czas i
musza byc chyba dosc mocno scisniete, zeby mozna bylo je potem smazyc.
Proces smazenia tez jest dosc irytujacy - trzeba non stop ruszac patelnia,
aby sie obracaly, bo jak je zostawisz, opadna i bedziesz miec kotleciki.
pozdrawiam, magda
|