Data: 2009-06-09 08:05:45
Temat: Re: krem do tortu truskawkowego
Od: medea <e...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
mal pisze:
> Może mała podpowiedź?
Ja zawsze robię tak:
Truskawki miksuję z odrobiną cukru, przygotowuję galaretkę truskawkową z
jak najmniejszą ilością wody (paczka powinna się rozpuścić w około 3/4
szklanki) i odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie ubijam 500ml
śmietany kremówki, pod koniec ubijania dodaję 2-3 łyżki cukru pudru.
Kiedy śmietana jest ubita dodaję truskawki i galaretkę (nie powinna być
stężała, bo zrobią się z niej czerwone grudki). Wstawiam na około 1/2
godziny do lodówki, żeby masa trochę stężała i nie była zbyt rzadka
płynna. Potem przekładam tym biszkopt.
Truskawek dodaję według uznania, około 30dag. Z tych proporcji wychodzi
całkiem sporo masy, więc możesz zmniejszyć ilość śmietany.
Dobre to jest także samo w sobie jako deser.
Ewa
|