Data: 2008-12-09 21:27:50
Temat: Re: krokiety
Od: JerzyN <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ikselka pisze:
> Dnia Tue, 9 Dec 2008 20:04:02 +0100, Panslavista napisał(a):
>
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:1rqvl4k4hvn0c$.1bxaezbwaxhvs.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Sat, 6 Dec 2008 16:27:27 +0100, Mariusz napisał(a):
>>> Moja mama robiła je z ciasta takiego, jak na kopytka, ale z jajkiem. Na
>>> placuszek z tego ciasta kładła łyżkę nadzienia z kapusty i grzybów (czy
>>> innego), zwijała w wałeczek, zaciskała końce, maczała w jajku roztrzepanym
>>> i tartej bułce i smażyła na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
>> To jak knedle tyle, że smażone,
>
> Nie całkiem: panierka z jajka i bułki zupełnie zmienia charakter potrawy.
> To wąsnie sa prawdziwe krokiety, a nie te z naleśników.
Jak zwykle wiesz lepiej:
http://en.wikipedia.org/wiki/Croquette
pzdr. Jerzy
|