Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!newsfeed.tpinternet.p
l!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "A.L." <a...@n...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: krolewiec
Date: Thu, 23 Dec 2004 10:25:36 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <cqe3tp$iqo$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <cqce3m$13hc$1@wroclaw.net.pl> <cqcjn8$h8u$1@atlantis.news.tpi.pl>
<cqclm6$1vec$1@wroclaw.net.pl>
NNTP-Posting-Host: pb30.torun.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1103794937 19288 213.25.215.30 (23 Dec 2004 09:42:17
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 23 Dec 2004 09:42:17 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:226263
Ukryj nagłówki
walkie! wrote:
> >
>> Ja pieklam placki do krolewca w niedziele i mase robie jutro.
> I sa mieciutkie juz teraz czy dalej twardawe?
Sa kruche, nie twarde. Miekkie beda po wchlonieciu wilgoci z masy.
>
>> Ja to ciasto robie kilka razy do roku i doszlam do sporej wprawy i
>> ani wyrabianie, ani walkowanie mnie zbytnio nie meczy (walkuje juz
>> na papierze do pieczenia, zeby nie bylo problemow przy przenoszeniu
>> na blache).
> To wyczytalam z Twojego przepisu, (link). Ale ja nie mialam problemu z
> przenoszeniem, kilka razy je podnosilam i opuszczalam bo krzywo
> lezalo. A poza tym mam problem z robieniem prostakatow.
To chyba kwestia wprawy, mi coraz ladniejsze prostokaty wychodza ;). Ale i
tak na narozach je sztukuje.
>> Mam nadzieje, ze bedziesz zadowolona z krolewca.
> Ja tez mam taka nadzieje. A teraz pytanie techniczne. Ciasto
> przelozone kaszka manna sama nie bedzie zbyt mdle?
Do masy dodaje sie sok z cytryny, ktory podkresla smak. I tak jak Gosia Ci
napisala, dobrze jest podac polewa czekoladowa. Co prawda zdarzalo mi sie
robic bez polewy, tylko smarowac ciasto masa rowniez z wierzchu, ale
najprosciej i najsmaczniej jest z polewa. Na polewe warto posypac wloskie
orzechy siekane albo wiorki kokosowe.
Zycze smacznego :).
--
Pozdrawiam,
Ania
Moje aukcje: http://tinyurl.com/4t9sc
|