Data: 2004-12-23 09:25:36
Temat: Re: krolewiec
Od: "A.L." <a...@n...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
walkie! wrote:
> >
>> Ja pieklam placki do krolewca w niedziele i mase robie jutro.
> I sa mieciutkie juz teraz czy dalej twardawe?
Sa kruche, nie twarde. Miekkie beda po wchlonieciu wilgoci z masy.
>
>> Ja to ciasto robie kilka razy do roku i doszlam do sporej wprawy i
>> ani wyrabianie, ani walkowanie mnie zbytnio nie meczy (walkuje juz
>> na papierze do pieczenia, zeby nie bylo problemow przy przenoszeniu
>> na blache).
> To wyczytalam z Twojego przepisu, (link). Ale ja nie mialam problemu z
> przenoszeniem, kilka razy je podnosilam i opuszczalam bo krzywo
> lezalo. A poza tym mam problem z robieniem prostakatow.
To chyba kwestia wprawy, mi coraz ladniejsze prostokaty wychodza ;). Ale i
tak na narozach je sztukuje.
>> Mam nadzieje, ze bedziesz zadowolona z krolewca.
> Ja tez mam taka nadzieje. A teraz pytanie techniczne. Ciasto
> przelozone kaszka manna sama nie bedzie zbyt mdle?
Do masy dodaje sie sok z cytryny, ktory podkresla smak. I tak jak Gosia Ci
napisala, dobrze jest podac polewa czekoladowa. Co prawda zdarzalo mi sie
robic bez polewy, tylko smarowac ciasto masa rowniez z wierzchu, ale
najprosciej i najsmaczniej jest z polewa. Na polewe warto posypac wloskie
orzechy siekane albo wiorki kokosowe.
Zycze smacznego :).
--
Pozdrawiam,
Ania
Moje aukcje: http://tinyurl.com/4t9sc
|