Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: BBjk <b...@q...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kruche ciasto
Date: Tue, 22 May 2007 23:17:10 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 54
Message-ID: <f2vmkg$hj$1@inews.gazeta.pl>
References: <f2v0qg$3pp$1@atlantis.news.tpi.pl> <f2v1vo$nko$1@inews.gazeta.pl>
<f2vjs4$g66$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abnc198.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1179868627 563 83.7.248.198 (22 May 2007 21:17:07 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 22 May 2007 21:17:07 +0000 (UTC)
X-User: bajarka
X-Antivirus: avast! (VPS 000742-1, 2007-05-22), Outbound message
In-Reply-To: <f2vjs4$g66$1@atlantis.news.tpi.pl>
X-Antivirus-Status: Clean
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.0 (Windows/20070326)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:296825
Ukryj nagłówki
Krzysztof W. pisze:
..
> a co do konkretow na babeczki to jestesmy ZA
> czekamy zatem na dalsze sugestie ;)
Składniki na 16 foremek o średnicy 8 cm, oczywiście modyfikuj ilość
dowolnie.
***Ciasto: 25 dag mąki, 12 dag masła, 10 dag cukru pudru, odrobina
wanilii z laski lub łyżeczka cukru wanilinowego, szczypta soli, 2 małe
żółtka lub jedno duże, 2 łyżki mleka.
Z tych składników zagniatasz kruche ciasto, dajesz na 2 h do lodówki.
Po tym czasie wałkujesz je cienko i wykładasz foremki, pieczesz 10 minut
na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Lubią szybko
się zrumienić, w razie czego redukujesz nieco temperaturę. Wyjmujesz je
do ostygnięcia.
***Miej kilogram malin, albo truskawek (drobnych, ale ślicznych), albo
poziomek, albo czego chcesz. Miej też 20 dag płatków migdałowych i dżem
morelowy lub jakiś. I szklankę śmietanki***
***Krem: 10 dag masła, 10 dag cukru, 2 żółtka, sok i skórka otarta z
wyszorowanej cytryny, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Rozpuść masło z cukrem, dodaj żółtka, sok i skórkę z cytryny i dobrze
rozmieszaj z nimi mąkę ziemniaczaną, zagotuj mieszając. Nie gotuj, tylko
ma zawrzeć i zgęstnieć. Tym napełniaj babeczki.
To jest wersja ortodoksyjna kremu, odrobinkę pracochłonna. Ale można
równie dobrze zastąpić to bitą śmietaną, niektórzy stosują krem tzw.
budyniowy. Radziłabym śmietankę - w takim przypadku należy wziąć jej
około pół litra i sztywno ubić, słodząc do smaku.
Mamy już babeczki napełnione niezbyt hojnie kremem. Na kremie kładziemy
obficie maliny, truskawki, czy co tam mamy. Brzegi babeczek smarujemy
rozgrzanym dżemem i posypujemy płatkami migdałowymi. Na babeczki z
owocami dajemy po kleksie sztywno ubitej śmietanki, posypujemy płatkami
migdałowymi.
Wersja uproszczona, lecz równie dobra: napełniamy babeczki śmietaną, na
nią dużo owoców, na to kleksik śmietany albo mocno już gęstniejąca
galaretka o smaku owoców (znacznie mniej wody niż w przepisie!) Można
wziąć owoce w różnych kolorach i zrobić ze trzy, cztery rodzaje
kolorowych babeczek, tak radziłabym dla Synka.
W sumie tyle słów, a rzecz jest prosta: babeczki + krem + owoce, ma być
kolorowo i wesoło dla oka.
--
BBjk
(http://bajarka.fotolog.pl/)
|