« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2009-03-30 20:25:47
Temat: Re: które masło dla fanatyka?Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:urctazwch6jt.1fn8oydq4hhyn.dlg@40tude.net...
> Organoleptycznie. Nie śmierdzi margaryną i ma prawidłową konsystencję -
> tzn
> kiedy jest w lodówce, jest twarde, a nie miękkie, jak te mixy z olejem.
to już nie wystarcza.
zmądzrzeli na nasze zmądrzewanie - czytałam, czego doddają w tym celu, ale
fachowo z pamięci nie powtórzę.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2009-03-30 20:29:26
Temat: Re: które masło dla fanatyka?Użytkownik "akata" <m...@v...pl> napisał w wiadomości
news:gqr4dr$1uhh$3@opal.icpnet.pl...
> Na mój gust za dużo rozpływania się nad walorami szynki i dywagacji nt.
a w Twoim guście nie aby tylko narzekanie się nie mieści?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2009-03-30 20:30:20
Temat: Re: które masło dla fanatyka?Użytkownik "lemonka" <...@a...com> napisał w wiadomości
news:gqo0e5$fmo$1@inews.gazeta.pl...
> Istnieją dwa rodzaje masła: masło i masło śmietankowe. To nie to samo.
a któreś ma więcej wit D albo jest lepisiejsze z jakiegoś powodu inengo niż
upodobanie smakowe?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2009-03-30 20:34:17
Temat: Re: które masło dla fanatyka?Użytkownik "krys" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:gqprr0$86b$1@inews.gazeta.pl...
> Kupuję w Biedronce osełkowe Skopek.
Jakoś z definicji, czytając jaki to biznes domieszkowywać masło, żeby
Bied-ronka miała w cenie biedronkowej maslo z krowy, a nie z biedronki
własńie, to albo nie prawda albo będzie nieprawda.
ps: uprzedzając komentarze uprzedzonych do uprzedzonych - nie próbowałam.
spekuluję na sucho (bez smarowania).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2009-03-30 20:51:54
Temat: Re: które masło dla fanatyka?yapann wrote:
> a w Twoim guście nie aby tylko narzekanie się nie mieści?
Nie, ja także jadam dobre szynki, jednak do głowy by mi nie przyszło, by ich
szukać w markecie. Zwłaszcza w kredensie, który jest taśmową produkcją.
Jaja i mleko kupuję na wsi, mięso też. Sprawdzone.
Pozdrawiam serdecznie gustujących lub nie.
akata
--
APZ otpowiedzią na prawdę.
APZ alternatywą dla zubożenia znaczenia znaków diakrytycznych. ! Ö !
Your barrel is your castle.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2009-03-30 21:01:31
Temat: Re: które masło dla fanatyka?
Użytkownik "yapann" <y...@o...pl> napisał w wiadomości
news:gqra4v$d6b$1@achot.icm.edu.pl...
> Użytkownik "lemonka" <...@a...com> napisał w wiadomości
> news:gqo0e5$fmo$1@inews.gazeta.pl...
>
> > Istnieją dwa rodzaje masła: masło i masło śmietankowe. To nie to
samo.
> a któreś ma więcej wit D albo jest lepisiejsze z jakiegoś powodu
inengo niż
> upodobanie smakowe?
>
Witamina D w maśle? Równie dobrze możesz zapytać o zawartość wyciągu z
aloesu i amfetaminy.
Różnica polega na sposobie otrzymywania: masło śmietankowe jest ze
śmietanki a masło ze śmietany.
Uprzedzając następne pytanie - śmietanka jest nieukwaszona a masło z
niej otrzymane zawiera mniej tłuszczu i są to "lżejsze" frakcje.
Poczytaj tu:
http://www.medigo.pl/artykul/643_Margaryna_czy_maslo
.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2009-03-30 21:07:49
Temat: Re: które masło dla fanatyka?Użytkownik "akata" <m...@v...pl> napisał w wiadomości
news:gqrbdc$278n$1@opal.icpnet.pl...
> Nie, ja także jadam dobre szynki, jednak do głowy by mi nie przyszło, by
> ich
> szukać w markecie. Zwłaszcza w kredensie, który jest taśmową produkcją.
> Jaja i mleko kupuję na wsi, mięso też. Sprawdzone.
i co to ma do rzeczy?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2009-03-30 21:12:26
Temat: Re: które masło dla fanatyka?Dnia Sun, 29 Mar 2009 14:22:37 +0200, yapann napisał(a):
> nawet jeśli masło 100% w przemyśle to już mrzonka z definicji i 'muszą' być
> te barwniki czy cokolwiek - czy udało wam upatrzyć masło, które jest według
> was masłem?
> Nie chodzi mi o to, które według was jest po prostu 'ok', pytanie to kieruję
> wyłącznie do osób, które z pewnych (nie istotne jakich) względów
> kategorycznie mierzą w jedzenie prawdziwego masła bez sztuczek, albo po
> prostu bezwzględnie unikają tłuszczów trans.
Witaj :)
Co do jagrow itd z roznych sklepow - na patelni zostawiaja rozny "szum"
ostatnio bylem zdziwiony pozytywnie mixem pod nazwa "ekstra mazurskie" -
firmy nie pamietam, wczesniej lubilem wyroby z warlubia, ale chyba im
jakosc siadla. "Oselki" mnie zawiodly tym szumem.
To ze maja barwnik jasne :) ale akurat tu bym nie szukal powodow roznic
jakosciowych.
To tak bardzo subiektywnie.
K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2009-03-30 21:16:46
Temat: Re: które masło dla fanatyka?Użytkownik "lemonka" <...@a...com> napisał w wiadomości
news:gqrbvd$92d$1@inews.gazeta.pl...
> Witamina D w maśle? Równie dobrze możesz zapytać o zawartość wyciągu z
W artykule, do którego linkujesz, napisano: "Zaletą masła z kolei jest
naturalne występowanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, szczególnie A i
D." Czy masz na myśli przetworzone masło, czy masło w ogóle, że niby tej D
nie zawiera?
> Uprzedzając następne pytanie - śmietanka jest nieukwaszona a masło z
> niej otrzymane zawiera mniej tłuszczu i są to "lżejsze" frakcje.
acha
a któreś jest bardziej mniej/wartościowe zatem, w jakiś sposób? (no poza
samą ilością tłuszczu - (co jest masłem maślanym, to stwierdzenie)). A jak
mniej tłuszczu, to więcej czegow to miejsce? :p serio, nie wiem. Czy rodzaje
tłuszczów w tych frakcjach są różne (i czy na tyle znacząco, by w ogóle
stawianie takiego pytania miało pożytek)?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2009-03-30 23:06:16
Temat: Re: które masło dla fanatyka?
> Kiedyś w Tesco było do kupienia masło produkowane przez OSM Skała,
Mowisz i masz:
http://www.osmskala.pl/osm.php?page=9
wszystko ze Skaly zawsze bylo swietne pachnace i dobrej jakosci,
i mam nadzieje ze to sie nie zmienilo.
Wyjechalam nie dla mnie wyroby ze Skaly :(
pozdrawiam
pol_cia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |