Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.m
an.poznan.pl!newsfeed.gamma.ru!Gamma.RU!newsfeed.news2me.com!newsfeed2.earthlin
k.net!newsfeed.earthlink.net!lsanca1-snf1!news.gtei.net!newsfeed.avtel.net!not-
for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kucharz a noz kucharza
References: <afdah6$it9$1@news2.ipartners.pl> <aff1mt$1kag$1@news2.ipartners.pl>
<3...@n...vogel.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 27
Date: Thu, 27 Jun 2002 20:57:54 -0700
NNTP-Posting-Host: 4.33.132.12
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1025236672 4.33.132.12 (Thu, 27 Jun 2002 20:57:52 PDT)
NNTP-Posting-Date: Thu, 27 Jun 2002 20:57:52 PDT
Organization: None
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:114265
Ukryj nagłówki
> To dorzucę jeszcze, że taki nóż powinien dać się pewnie złapać i nie
> wyślizgiwać z dłoni, być pewnie osadzony w trzonku (najlepiej kiedy ostrze
> przechodzi przez całą długość trzonka), dać się łatwo dokładnie umyć (bez
> zbędnych szczelin na styku ostrze - trzonek). Bardzo dobre profesjonalne
> noże robi firma Fissler - zajrzyj na ich stronę www.
>
> Anka - stsal
>
> p.s powodzenia w projektowaniu :)
Oczywiscie ze powinnas przejrzec strony najlepszych projektantow nozy
jak Westhoff Trident czy Chicago Cutlery i sciagnac najlepszypomysl, a
potem troche go zmienic-ulepszyc, zeby byl Twoj wlasny.
Z wlanego doswiadczenia wiem, ze:
noz powinien byc wystarczajaco szeroki w najszerszym miejscu, zeby
utrzymal plaster cebuli (7-8 cm), i dlugi, zeby latwo nim siekac koperek
i pietruszke, i ostry-waski w czubku, zeby mozna wydlubac koniec
pomidora, i waski, zeby mozna pokroic pomidor w plastry, i ciezki, zeby
mozna nim lupnac zabek czosnku na plasko, i dlugi, zeby spiralnie
przeciac plaster poledwicy, i szeroki, zeby serwowac nim kawalek ciasta
i ciezki, zeby kroil podmrozone mieso, i wywazony do dloni praworecznej
osoby i rekojesc jest matowa, nie sliska.
Opisalam powyzej, jak uzywam jeden z moich 12 nozy. Nastepne jedenascie
opisow...chyba kiedys indziej.
MB
|