Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Sabinka <s...@t...tuniema.pf.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kukurydza na depresje/mango jeszcze lepiej
Date: Wed, 29 Sep 2004 20:08:05 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 32
Message-ID: <c...@s...re>
References: <c...@s...re> <cj13au$qmg$1@pepin.polanet.pl>
<c...@s...re> <4...@o...com>
Reply-To: s...@t...tuniema.pf.pl
NNTP-Posting-Host: 193.19.104.194
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1096481444 9818 193.19.104.194 (29 Sep 2004 18:10:44 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 29 Sep 2004 18:10:44 +0000 (UTC)
X-User: sa-re
User-Agent: Hamster/2.0.0.1
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:217052
Ukryj nagłówki
On Sun, 26 Sep 2004 20:30:07 -0700, Magdalena Bassett
<m...@o...com> wrote:
>Mango mozna bardzo podrasowic sokiem cytrynowym. Najlatwiej zrobic tak:
>naciac mango naokolo po waskim brzegu, wyczuwajac nozem pestke. Wsunac
>lyzke w naciecie i wyczuwajac nia pestke odseparowac miazsz od pestki.
>Otrzymana lodke (uudke) trzymac w dloni skora do dolu i naciac miasz w
>kostke wyczuwajac nozem skore, ale jej nie przecinajac. Nastepnie
>wywrocic polowke mango jak rekawiczke na lewa strone, az kostki miazszu
>zjeza sie na wybrzuszeniu. Odciac je od skory do naczynia i skropic
>sokiem z cytryny. Mozna posypac odrobina brazowego cukru.
>Smacznego!
Dzieki!
Coprawda ostatnie mango ktore jadlam bylo troche zbyt kwasne i nie
wiem czy cytryna by cos dobrego dala, ale moze sie przyda jak trafie
na mango zbyt mdle.
Czasami mango ma super mocny aromat, czasami jest po prostu okej - czy
to nie sa przypadkiem rozne odmiany?
Podobno mango na Kubie jest o wiele wieksze niz to co my mamy w
marketach, czy u Was w Ameryce macie takie wielkie?
Kiedy widzialam na malunkach takie lodki z mango (mango wypestkowane)
to sie smialam bo mi sie to wydawalo niemozliwe do zrealizowania, ta
pestka jest przeciez mocno zrosnieta z miazszem. Nastepnym razem
sprobuje zrobic tak jak pisalas :)
--
Pozdrawiam, Sabina
(z adresu usun co trzeba)
www.pajacyk.pl
|