Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Ann" <m...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kukurydza w zupie
Date: Sun, 29 Aug 2004 18:21:20 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 22
Message-ID: <cgsvs4$r70$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <cgqr30$apm$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: rtr-0.1.core.lanet.net.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1093796548 27872 62.111.218.10 (29 Aug 2004 16:22:28
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 29 Aug 2004 16:22:28 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2741.2600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2742.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:212699
Ukryj nagłówki
"Ola D." <a...@n...wp.pl> wrote in message
news:cgqr30$apm$1@news.onet.pl...
> Robiłam wczoraj moją ulubioną pikantną zupę z kukurydzą i pomidorami.
> Kukurydzę dałam z puszki. Jak zwykle zresztą. Pomyślałam jednak potem,
> że lepiej byłoby dodać świeżą. Tyle jej teraz w warzywniakach.
> Zastanawiam się jednak nad tym, czy ziarna obkrawuje się z kolby przed
> czy po ugotowaniu. Obeznanych z zagadnieniem proszę o radę.
na pewno nie mozesz wrzucic do zupy kukurydzy w kolbie - nada jej b.
nieprzyjemnego smaku
najlepiej obgotowac ja i zluskac i dopiero w takiej postaci dodac do zupy,
bardzo ladnie odchodzi od kolby
mozna tez probowac obierac przed ugotowaniem, ale moim zdaniem kukurydza
jest jeszcze za miekka na luskanie jej na surowo - przed luskaniem na surowo
dojrzala kolbe suszy sie co najmniej miesiac - tak przynajmniej postepuje
sie chcac uzyskac pelnowartosciowe nasiona
pozdrawiam
Ann
|