Data: 2004-08-29 16:21:20
Temat: Re: kukurydza w zupie
Od: "Ann" <m...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ola D." <a...@n...wp.pl> wrote in message
news:cgqr30$apm$1@news.onet.pl...
> Robiłam wczoraj moją ulubioną pikantną zupę z kukurydzą i pomidorami.
> Kukurydzę dałam z puszki. Jak zwykle zresztą. Pomyślałam jednak potem,
> że lepiej byłoby dodać świeżą. Tyle jej teraz w warzywniakach.
> Zastanawiam się jednak nad tym, czy ziarna obkrawuje się z kolby przed
> czy po ugotowaniu. Obeznanych z zagadnieniem proszę o radę.
na pewno nie mozesz wrzucic do zupy kukurydzy w kolbie - nada jej b.
nieprzyjemnego smaku
najlepiej obgotowac ja i zluskac i dopiero w takiej postaci dodac do zupy,
bardzo ladnie odchodzi od kolby
mozna tez probowac obierac przed ugotowaniem, ale moim zdaniem kukurydza
jest jeszcze za miekka na luskanie jej na surowo - przed luskaniem na surowo
dojrzala kolbe suszy sie co najmniej miesiac - tak przynajmniej postepuje
sie chcac uzyskac pelnowartosciowe nasiona
pozdrawiam
Ann
|