Data: 2003-11-25 10:53:10
Temat: Re: kulki z mielonego - jak?
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Majka" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bpv13h$oib$1@inews.gazeta.pl...
> W domu rozmraża mi się właśnie mięso, bo też planuję dziś pulpeciki w
sosie.
> Jak dalej postępować po uformowaniu kulek? Jaki sosik? Będę je robić
pierwszy
> raz w życiu. Liczę na waszą pomoc.
Ponizej wklejam przepis na penne z pulpecikami Monisiatka. Bardzo smaczne
danie i masz dokladne instrukcje.
Skladniki:
pulpeciki:
1. mieso mielone - 1 kg, albo mniej, albo wiecej...., najlepsze wolowo-
wieprzowe, ale ja i z indyczego robilam
2. bulka rozmoczona, rozdrobniona - jak nie ma, daje tarta bulke
3. starty ser ostry wedzony - ok 3 - 4 lyzek. W oryginale byl parmezan, ja
daje rolade ustrzycka
4. pietruszka swieza posiekana
5. jajko
6. czosnek - przez praske
7. cebula posiekana drobno
sos:
1. 1/2 litra sosu pmidorowego - taki z kartonika daje
2. 1 dl rosolku (z kostki, wolowego)
3. 1 dl wina czerwonego wytrwanego - moze byc podlawe:)) Na ogol daje jakas
resztke, co sie w domu poniewiera, albo .... Sofie - niezla do sosow:))
4. bazylia swieza - jak nie ma, moze byc ostatecznie suszona, ale to nie to
samo
5. czosnek - przez praske
Czosnku w obu przypadkach - wedlug uzania, po jednym zabku to minimum, ja
daje
wiecej, ale ja jestem czosknozerca:)
W misce wymieszac - mieso, bulke, ser, czosnek, cebulke, jajo, pietruszke,
przyprawy. Krecic male kulki i obtaczac je w przyprawionej mace (przyprawy
do
maki wedlug uznania 0 dobre jes oregano, prowansalkie, majeranek). Pulpeciki
smazyc na patelni.
Zdajc z patelni, wlac tam (tzn. na te patelnie) - sos pomidorowy, rosol,
wino,
czosnek. Zagotowac.
Wrzucic pulpeciki, doprawic sos. Na malym ogniu podusic - ok. 15 minut.
I to wszystko.
Potrawa jest latwa - najgorsze jest krecenie pulpecikow, zwlaszcza z 2 kg
miesa:)
Koniec cytatu.
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
|