Data: 2002-05-14 13:27:08
Temat: Re: kulki z ziemniakow o smaku migdalowym
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Nie będzie to przepis dokładnie na to podejrzewam:((
> ale pamiętam jak w stanie wojennym moja mama wyrabiała w podobny sposób
> imitację marcepanu na mazurki.
> Trzeba ugotować na bardzo miękko jednego sporego ziemniaka i dodawać
> rozcierając (najlepiej w makutrze) duże ilości (bodajże pół kilo) cukru
> pudru. a potem z tej masy możesz zrobić kuleczki:))
> swoją drogą te cukierki udało mi się kupić jakieś półroku temu w sklepie na
> warszawskich bielanach, tylko że mam wrażenie, że były z prawdziwego
> marcepanu, a jedynie nazywały się marzipankartofeln, czy jakoś tak.
Marzipankartoffeln są robione z migdałów/prawdziwego marcepanu. Proste
jak sznurek: masa marcepanowa + cukier puder -> kulki. Kulki do miski z
proszkiem kakao, na to pokrywka i poturlać.
To NRDowskie, to percepan, robione chyba z kartofli i aromatu
migdałowego.
Waldek
|