Data: 2003-12-05 11:13:24
Temat: Re: kupiłem Ryż kleisty - jak go ugotować???
Od: "Agata Solon" <a...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Igor" <i...@1...pl> napisał w wiadomości
news:bqnkbj$76q$1@news.onet.pl...
> Witam i o radę pytam.
> Kupiłem kilogram ryżu kleistego "Glutinous rice"
> Jak go ugotować. Z tego co wiem na parze, ale może ktoś wie więcej.
> Z góry dziękuję za pomoc.
>
> --
> Pozdrawiam
> Igor GG 1923569
>
>
Do czego chcesz uzyc tego ryzu? Do chinszczyzny, zapiekania czy do deserow
słodkich? Ja bym podeszla do sprawy konserwatywnie.
W pierwszym przypadku nalezy gotowac w wodzie z sola w takich proporcjach,
by woda calkiem odparowala a w garnku zostal dogotowany w sam raz ryz. Ja
zalewam woda "na oko", ale mysle ze jest to ryz/woda jak 1/1.5.
Do slodkich deserow w podobnych proporcjach, tylko z mlekiem, reszta
dodatkow zalezy od rodzaju deseru.
Agata Solon, naturalna
|