Data: 2003-07-28 12:06:30
Temat: Re: kurczak + brokuly?
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Babarosia" <a...@e...pl> napisał w wiadomości
news:bg32vh$p0a$1@nemesis.news.tpi.pl...
> witam grupowiczow.... :))))
>
>
> mam malutka prosbe, potrzebuje jakiegos przepisu na kurczaczka (albo
jakies
> inne miesko) ......
> tylko zeby jakos pasowalo do brokulow :)))) uwielbiam je :))
Cytuje ponizej przepis wkn - bardzo smaczna potrawa.
Piersi z indyka z brokulami w kremowym sosie
50 dag piersi z indyka
40 dag pieczarek
brokuły (wiecie, jak to u nas - ze trzy kwiaty spore zawiniete w folie,
teraz toto kosztuje ok. 2,60 zł)
200 ml śmietany kremówki
200 ml bulionu (może być z kostki drobiowo-wołowy)
2 łyżki mąki
ser żółty (jakiś natan, gouda) - ok. 15 dag
pieprz, sól, ew. odrobina papryki w proszku
łyżka masła albo oleju
Pieczarki pokroić w plastry i udusić na tłuszczu, przyprawiając je
delikatnie solą i pieprzem.
Dodać do nich pokrojonego w nieduże plastry (o średnicy około 5 cm i
grubości ok. 0,5 cm) indyka - wcześniej posolonego. Zalać bulionem. Przykryć
i dusić około 320 minut. Przyprawić pieprzem i papryką.
W tym czasie na wrzącą, osoloną wodę wrzucić kwiaty brokułów i gotować je aż
zaczną robić się miękkie (najlepiej wyjąć je w momencie al dente).
Do mięsa z pieczarkami dodać wymieszaną dokładnie z mąką śmietanę.
Ewentualnie doprawić do smaku.
Piekarnik mocno rozgrzać. Naczynie żaroodporne wyłożyć brokułami, na nie
przełożyć indyka z pieczarkami i sosem.
Całość posypać startym na małych oczkach serem.
Zapiekać bez przykrycia aż ser rozpuści się i lekko przyrumieni.
Podawać z ryżem.
--
Pozdrawiam,
Ania
Jak mozna krotko opisac, co to jest pyszny smak dobrych potraw? To kaloria!
/Garfield/
|