Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!wla
los
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kurczak lekko po chińsku na szybko
Date: Sun, 27 Jun 2004 12:53:07 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 19
Sender: w...@o...pl@pawlacz.stock9.one.pl
Message-ID: <w...@n...onet.pl>
References: <cbkskl$8c8$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pawlacz.stock9.one.pl
X-Trace: news.onet.pl 1088333587 20627 80.72.34.43 (27 Jun 2004 10:53:07 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 27 Jun 2004 10:53:07 GMT
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.4 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:206002
Ukryj nagłówki
In article <cbkskl$8c8$1@nemesis.news.tpi.pl>, "m." <m...@w...pl>
wrote:
> Chciałam sie podzielic, tym co dobre i szybkie. Lekko po chińsku, bo tam
> raczej kurczaków się nie jada.
No, ja nie wiem. Wprawdzie moje zbiory chińskich przepisów są pełne
przepisów na kurczaka, ale nie wiem na ile są one autorytatywne.
Jednak, po pierwsze nie wierzę, żeby naród tak przemyślny w
przygotowaniu wszystkiego co się rusza do jedzenia, nie wykorzystywał
czegoś tak łatwo dostępnego i smacznego jak kurczak. Po drugie, boję się
wszelkich uogólnień, kiedy rozmawiam o kulturze, także kulinarnej, kraju
który ma ponad 4000 lat historii, zajmuje obszar prawi 10 mln km
kwadratowych obejmujący trzy strefy klimatyczne, najróżniejsze krainy
geograficzne od morza do wysokich gór, i zamieszkany jest przez ponad
miliard mieszkańców rozmaitej narodowości, kultury i wyznania. Czy
naprawdę "tam się raczej kurczaków nie jada"?
Władysław
|