Data: 2004-06-27 10:53:07
Temat: Re: kurczak lekko po chińsku na szybko
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <cbkskl$8c8$1@nemesis.news.tpi.pl>, "m." <m...@w...pl>
wrote:
> Chciałam sie podzielic, tym co dobre i szybkie. Lekko po chińsku, bo tam
> raczej kurczaków się nie jada.
No, ja nie wiem. Wprawdzie moje zbiory chińskich przepisów są pełne
przepisów na kurczaka, ale nie wiem na ile są one autorytatywne.
Jednak, po pierwsze nie wierzę, żeby naród tak przemyślny w
przygotowaniu wszystkiego co się rusza do jedzenia, nie wykorzystywał
czegoś tak łatwo dostępnego i smacznego jak kurczak. Po drugie, boję się
wszelkich uogólnień, kiedy rozmawiam o kulturze, także kulinarnej, kraju
który ma ponad 4000 lat historii, zajmuje obszar prawi 10 mln km
kwadratowych obejmujący trzy strefy klimatyczne, najróżniejsze krainy
geograficzne od morza do wysokich gór, i zamieszkany jest przez ponad
miliard mieszkańców rozmaitej narodowości, kultury i wyznania. Czy
naprawdę "tam się raczej kurczaków nie jada"?
Władysław
|