Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!nntp1.phx1.gblx.net!nntp.gblx.net!nntp.gblx.net!newsfeed.news
2me.com!newsfeed2.easynews.com!newsfeed1.easynews.com!easynews.com!easynews!crt
ntx1-snh1.gtei.net!lsanca1-snf1!news.gtei.net!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kurczak na słodko w polewie sezamowej ?
References: <anm7iu$2sl$1@news.tpi.pl> <3...@w...net>
<031c01c26cb3$94175ca0$539a1ed9@home68z1dftw81>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 64
Date: Sat, 05 Oct 2002 15:26:29 -0700
NNTP-Posting-Host: 4.60.132.229
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1033856725 4.60.132.229 (Sat, 05 Oct 2002 15:25:25 PDT)
NNTP-Posting-Date: Sat, 05 Oct 2002 15:25:25 PDT
Organization: None
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:128366
Ukryj nagłówki
Barbara Czaplicka wrote:
> > Masz racje, jest to pyszna potrawa. Oni to po prostu nazywaja Sesame
> > Chicken, lae sama w domu nie robilam. Po przejrzeniu w internecie
> > znalazlam ten przepis:
> >
> > http://chinesefood.about.com/library/blrecipe352.htm
> >
> > Jesli potrzebne Ci tlumaczenie, to daj znac.
> >
>
> Ja poprosze o przetlumaczenie :-)
> z gory dziekuje
> Barbara
Kurczak sezamowy (tlumaczenie)
Skladniki
3 piersi kurze bez kosci
Marynata:
2 lyzki malosolnego sosu sojowego
1 lyzka wina do gotowania (biale) lub sherry
kilka kropli oleju sezamowego
2 lyzki maki zwyklej
2 lyzki maki kartoflanej (kukurydzianej)
2 lyzki wody
1/4 lyzeczki proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki sody oczyszczonej
1 lyzka oleju
Sos do Kurczaka sezamowego
1/2 szklanki wody
1 szklanka rosolu kurzego
1/8 - 1/4 szklanki octu (zalezy od smaku osobistego)
1/4 szklanki maki kukurydzianej (kartoflanej)
1 szklanka cukru
2 lyzki ciemnego sosu sojowego
2 lyzki oleju sezamowego
1 lyzeczka pasty chili
1 zabek czosnku, posiekany drobno
osobno przygotowac:
2 lyzki przypalonych ziaren sezamowych
3.5-4 szklanek oleju z ziemnych orzeszkow do smazenia
Pokroic mieso w kostke 2.5 cm3.
Zmieszac skladniki marynaty, dodac mieso, marynowac 20 minut.
Przygotowac sos: zmieszac wszystkie skladniki sosu w malym garnuszku,
doprowadzic do wrzenia ciagle mieszajac. Sprobowac, doprawic octem wedle smaku.
Zmniejszyc ogien i trzymac cieply w czasie smazenia miesa.
Usmazyc mieso: dodac marynowane mieso po kilka kawalkow na raz i smazyc
w glebokim oleju az zlotobrazowe. Przelozyc na reczniki papierowe.
Powtorzyc z reszta miesa.
Tuz przez skonczeniem smazenia doprowadzic sos do wrzenia. Ulozyc mieso
na polmisku i polac goracym sosem. Posypac ziarnem sezamowym. Podac z ryzem.
Przepis podany przez Reykjaviki.
MB
|