Data: 2002-10-06 10:20:49
Temat: Re: kurczak na słodko w polewie sezamowej ?
Od: "Andrzej K" <a...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Przeczytalem tego maila i sprobuje zrobic ta przyprawe ale mam pytanie
(moze glupie dla Was :) ale czy klupienie oleju sezamowego i oleju z
orzeszkow ziemnych jest mozliwe w Polsce i czy kupuje sie to w hipermarkecie
?
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
news:3D9F6710.696E3788@west.net...
>
>
> Barbara Czaplicka wrote:
> > > Masz racje, jest to pyszna potrawa. Oni to po prostu nazywaja Sesame
> > > Chicken, lae sama w domu nie robilam. Po przejrzeniu w internecie
> > > znalazlam ten przepis:
> > >
> > > http://chinesefood.about.com/library/blrecipe352.htm
> > >
> > > Jesli potrzebne Ci tlumaczenie, to daj znac.
> > >
> >
> > Ja poprosze o przetlumaczenie :-)
> > z gory dziekuje
> > Barbara
>
> Kurczak sezamowy (tlumaczenie)
>
> Skladniki
> 3 piersi kurze bez kosci
>
> Marynata:
> 2 lyzki malosolnego sosu sojowego
> 1 lyzka wina do gotowania (biale) lub sherry
> kilka kropli oleju sezamowego
> 2 lyzki maki zwyklej
> 2 lyzki maki kartoflanej (kukurydzianej)
> 2 lyzki wody
> 1/4 lyzeczki proszku do pieczenia
> 1/4 lyzeczki sody oczyszczonej
> 1 lyzka oleju
>
> Sos do Kurczaka sezamowego
> 1/2 szklanki wody
> 1 szklanka rosolu kurzego
> 1/8 - 1/4 szklanki octu (zalezy od smaku osobistego)
> 1/4 szklanki maki kukurydzianej (kartoflanej)
> 1 szklanka cukru
> 2 lyzki ciemnego sosu sojowego
> 2 lyzki oleju sezamowego
> 1 lyzeczka pasty chili
> 1 zabek czosnku, posiekany drobno
>
> osobno przygotowac:
> 2 lyzki przypalonych ziaren sezamowych
>
> 3.5-4 szklanek oleju z ziemnych orzeszkow do smazenia
>
> Pokroic mieso w kostke 2.5 cm3.
> Zmieszac skladniki marynaty, dodac mieso, marynowac 20 minut.
>
> Przygotowac sos: zmieszac wszystkie skladniki sosu w malym garnuszku,
> doprowadzic do wrzenia ciagle mieszajac. Sprobowac, doprawic octem wedle
smaku.
> Zmniejszyc ogien i trzymac cieply w czasie smazenia miesa.
>
> Usmazyc mieso: dodac marynowane mieso po kilka kawalkow na raz i smazyc
> w glebokim oleju az zlotobrazowe. Przelozyc na reczniki papierowe.
> Powtorzyc z reszta miesa.
> Tuz przez skonczeniem smazenia doprowadzic sos do wrzenia. Ulozyc mieso
> na polmisku i polac goracym sosem. Posypac ziarnem sezamowym. Podac z
ryzem.
>
> Przepis podany przez Reykjaviki.
>
> MB
|