Data: 2004-02-01 16:48:05
Temat: Re: kurczak w smietanie jak?
Od: "JerzyN" <N...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Aga" <A...@w...pl>
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
> > Jednak w trakcie moich poszukwań trafiłem u Ćwierciakiewiczowej
>
> Niedawno upierałeś się, że ta autorka nazywa się
Ćwierczakiewiczowa
I słusznie.
cyt.:
Lucyna Ćwierczakiewiczowa (1829-26 II 1901) była popularną postacią
dziewiętnastowiecznej Warszawy, bohaterką licznych opowiadań i anegdot.
Znana była głównie jako autorka popularnych książek kucharskich. [...]
Córka wojskowego, odebrała wykształcenie domowe.
[...] W 1860 r. wydrukowała własnym nakładem w nakładzie 2 tys.
egzemplarzy, 365 obiadów za pięć złotych.
http://gnu.univ.gda.pl/~emcz/lucynac.html
Pozdrawiam, Jerzy
--
Brytfanna płaskie naczynie metalowe do pieczenia mięsa i ciast.
Etym. - nm. Bratpfanne 'jw.; patelnia'; braten '(u)piec'; Pfanne
'patelnia'.
--
|