Data: 2002-03-12 05:49:58
Temat: Re: kurczak w soli
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Maciej Krzywob"ocki <m...@i...pl> wrote:
> Cześć !!
> Czy ktoś zna przepis na kurczaka pieczonego w soli.
> Obsypany dok"adnie solą i pieczony. Gdzieś o tym s"ysza"em ale bez
> szczegó"ów.
> Bardzo dziekuję jak mi ktoś coś podpowie.
> Pozdrawiam
Potrzbny jest dobry kurczak, nie z fermy przemyslowej, lecz wiejski,
ponad 1,5 kg. 4 kg. soli morskiej, pachnŕcej naturalnie jodem.
Kurczaka przygotowac do pieczenia, lekko popieprzyc. Duzy garnek wylozyc
folia aluminiowa, nasypac gruba warstwe soli, wlozyc kurczaka piersia do
dolu, zasypac calkowicie sola, od gory przykryc folia.
Wlozyc do bardzo goracego pieca (250 - 280 stopni) na godzine i
kwadrans.
Bryle soli wysunac z garnka, odwinac folie, podac na stol. Na oczach
gosci rozbic ja i odslonic pieknie upieczonego, kurczaka.
Smacznego,
Wladyslaw
--
Wladyslaw Los
|