« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-03-16 07:27:22
Temat: kurczak z morelamiWitam,
dotąd byłam tylko czytelniczką tej grupy, ale postanowiłam w końcu wtrącić
tu też moje trzy grosze. Debiutuję przepisem na kurczaka,który wychodzi mi
za każdym razem coraz lepszy :)
2 piersi kurczaka lub indyka
5 łyżek sosu sojowego
2 łyzki miodu
7 łyżek nektaru z moreli
pęczek dymki
morele (mogą być z puszki)
1 łyżeczka octu winnego
2 łyżki oleju
kilka ząbków czosnku (wedle gustu)
szczypta imbiru, sól, pieprz
1 łyżka jasnej zasmażki
1 łyżeczka sambal oelek
Z sosu sojowego, miodu i nektaru robimy marynatę. Mięso pocięte w słupki
marynujemy 2 godz. Po tym czasie mięso odcedzić, smażyc na rozgrznym oleju,
na ostrym ogniu ok. 10 min. Dymkę pokroić w talarki, szczypior posiekać,
dodać do mięsa. Dodać też czosnek, marynatę i ocet winny rozcieńczony w 50ml
wody. Zagęścić zasmażką. Dodać przyprawy i smażyć następne 15 min.Pod koniec
dodać pokrojone morele i sambal oelek. To chyba tyle. Smacznego :)
Marta K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-03-21 19:06:23
Temat: Re: kurczak z morelamiJak to nie znasz tego "samba loe-lek"? :-))
pozdrawiam,
Slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-21 19:40:13
Temat: Re: kurczak z morelami
MK napisał(a):
> Witam,
> dotąd byłam tylko czytelniczką tej grupy, ale postanowiłam w końcu wtrącić
> tu też moje trzy grosze. Debiutuję przepisem na kurczaka,który wychodzi mi
> za każdym razem coraz lepszy :)
> 2 piersi kurczaka lub indyka
> 5 łyżek sosu sojowego
> 2 łyzki miodu
> 7 łyżek nektaru z moreli
> <ciach>
> Smacznego :)
> Marta K.
Marto, ten przepis wygląda bardzo smakowicie - uwielbiam połączenie mięcha z
owocami, więc chętnie tego spróbuję. Mam tylko jedno pytanie, co to jest sambal
oelek? Nigdy o czymś takim nie słyszałam. Czy to jest niezbędne w tym
przepisie? A można czymś zastąpić?
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-21 20:18:45
Temat: Re: kurczak z morelami
Slavek napisał(a):
> Jak to nie znasz tego "samba loe-lek"? :-))
>
> pozdrawiam,
>
> Slav
Oj, nie z samb to pamiętam tylko sambę sikoreczkę. :))))))
A może i coś jest na rzeczy, bo wszak na wielkopańskich stołacha
zdarzały się jemiołuszki i inne drobne ptaszęta, może więc i sikorkę by
przełknęli... ;)))
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-22 08:19:10
Temat: Re: kurczak z morelamiJoanna Sereinig <j...@j...krakow.pl> wrote:
> Mam tylko jedno pytanie, co to jest sambal oelek?
Puree z papryczek chili, przyjemnie ostre. Powinno być do dostania w
jakichś geantach czy innych carrefourach, a jeśli nie, to spróbuj w
sklepie chińskim (jest takowy w Krakowie, na Karmelickiej).
Anetek
--
A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/
Anything is good and useful if it's made of chocolate.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-22 16:39:05
Temat: Re: kurczak z morelami
Aneta Baran napisał(a):
> Joanna Sereinig <j...@j...krakow.pl> wrote:
>
> > Mam tylko jedno pytanie, co to jest sambal oelek?
> Puree z papryczek chili, przyjemnie ostre. Powinno być do dostania w
> jakichś geantach czy innych carrefourach, a jeśli nie, to spróbuj w
> sklepie chińskim (jest takowy w Krakowie, na Karmelickiej).
>
> Anetek
Dzięki, poszukam i spróbuję.
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-27 08:16:08
Temat: Odp: kurczak z morelamiZrobiłem, rewelacja. Proponuję jednak cebulę pokroić ciut drobniej, talarki
są za duże. Najlepszy jest chyba słodki sos sojowy, miodu wystarczy łyżka, i
tak jest sos wychodzi wystarczająco słodki. Pycha
Użytkownik MK <c...@a...net> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@n...astercity.net...
> Witam,
> dotąd byłam tylko czytelniczką tej grupy, ale postanowiłam w końcu wtrącić
> tu też moje trzy grosze. Debiutuję przepisem na kurczaka,który wychodzi mi
> za każdym razem coraz lepszy :)
> 2 piersi kurczaka lub indyka
> 5 łyżek sosu sojowego
> 2 łyzki miodu
> 7 łyżek nektaru z moreli
> pęczek dymki
> morele (mogą być z puszki)
> 1 łyżeczka octu winnego
> 2 łyżki oleju
> kilka ząbków czosnku (wedle gustu)
> szczypta imbiru, sól, pieprz
> 1 łyżka jasnej zasmażki
> 1 łyżeczka sambal oelek
>
> Z sosu sojowego, miodu i nektaru robimy marynatę. Mięso pocięte w słupki
> marynujemy 2 godz. Po tym czasie mięso odcedzić, smażyc na rozgrznym
oleju,
> na ostrym ogniu ok. 10 min. Dymkę pokroić w talarki, szczypior posiekać,
> dodać do mięsa. Dodać też czosnek, marynatę i ocet winny rozcieńczony w
50ml
> wody. Zagęścić zasmażką. Dodać przyprawy i smażyć następne 15 min.Pod
koniec
> dodać pokrojone morele i sambal oelek. To chyba tyle. Smacznego :)
> Marta K.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-31 07:09:09
Temat: Re: kurczak z morelami> Zrobiłem, rewelacja. Proponuję jednak cebulę pokroić ciut drobniej,
talarki
> są za duże. Najlepszy jest chyba słodki sos sojowy, miodu wystarczy łyżka,
i
> tak jest sos wychodzi wystarczająco słodki. Pycha
Wyjdę na ignoranta kulinarnego zapewne;) ale "słodki sos sojowy " ?????
IL PSS - OS3 - 28752610
"Widziałem kapitana i Czarnego Psa....., więc zdawało mi się, że wiem, jak
powinien wyglądać pirat.
Według mego zdania, korsarz musiał być istotą zupełnie odmienną od tego
schludnego i dobrodusznego oberżysty"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-04 12:04:06
Temat: Odp: kurczak z morelami> Wyjdę na ignoranta kulinarnego zapewne;) ale "słodki sos sojowy " ?????
>
Owszem, kupiłem sobie takowy, jest ciut gęstszy od zwykłego i słodkawy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |