From: "MK" <c...@a...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: kurczak z morelami
Date: Thu, 16 Mar 2000 08:27:22 +0100
Lines: 26
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
NNTP-Posting-Host: 10.12.27.3
X-Original-NNTP-Posting-Host: 10.12.27.3
Message-ID: <3...@n...astercity.net>
X-Trace: 21 Mar 2000 19:10:47 +0100, 10.12.27.3
XPident: root
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.astercity.net!1
0.12.27.3
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:25213
Ukryj nagłówki
Witam,
dotąd byłam tylko czytelniczką tej grupy, ale postanowiłam w końcu wtrącić
tu też moje trzy grosze. Debiutuję przepisem na kurczaka,który wychodzi mi
za każdym razem coraz lepszy :)
2 piersi kurczaka lub indyka
5 łyżek sosu sojowego
2 łyzki miodu
7 łyżek nektaru z moreli
pęczek dymki
morele (mogą być z puszki)
1 łyżeczka octu winnego
2 łyżki oleju
kilka ząbków czosnku (wedle gustu)
szczypta imbiru, sól, pieprz
1 łyżka jasnej zasmażki
1 łyżeczka sambal oelek
Z sosu sojowego, miodu i nektaru robimy marynatę. Mięso pocięte w słupki
marynujemy 2 godz. Po tym czasie mięso odcedzić, smażyc na rozgrznym oleju,
na ostrym ogniu ok. 10 min. Dymkę pokroić w talarki, szczypior posiekać,
dodać do mięsa. Dodać też czosnek, marynatę i ocet winny rozcieńczony w 50ml
wody. Zagęścić zasmażką. Dodać przyprawy i smażyć następne 15 min.Pod koniec
dodać pokrojone morele i sambal oelek. To chyba tyle. Smacznego :)
Marta K.
|