Data: 2006-08-04 12:28:51
Temat: Re: kwas a naczynia
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Katarzyna" <k...@w...pl> wrote in message
news:eavbu2$h9q$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Cześc
> sezon sokowników w pełni a mnie dręczy jedno.Jak to jest z tym kwasem z
> owoców np. porzeczki a sokownikami które sa stalowe, aluminiowe i
> metalowe.
> Wychodzi na to że soki w nich robione sa guzik warte
> Czy ktos mnie oświeci?
> Katarzyna -Rzeszów
Nie do końca. W stali 18/10 nieaktywnej zytnio chemicznie straty są
niewielkie. W aluminium - używanym, a wiec podległym długotrwałej
pasywacji - dzięki temu, że soki są kwaśne też nie. Aluminium reaguje dość
silnie z zasadami. Miedź (tylko kto teraz ma miedziane gary?) reaguje z
kwasami - produkty są trujące.
Tu jest link do sokownika ze stali nierdzewnej:
http://www.biowin.com.pl/?bio=1&lang=pol&str=4&grupa
=3&podgrupa=662&produkt=665&session=fd32ce6e2261811a
49c040ffeffeb90b
|