Data: 2001-08-21 09:37:50
Temat: Re: kwas chlebowy
Od: cezary gmyz <c...@z...media.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
in article 9lt9pe$nim$...@s...icm.edu.pl, Jerzy at 0...@m...pl wrote
on 8/21/01 11:35 AM:
> Chleb (ok. 15 dag) kroimy w kostkę i suszymy w piekarniku, wkładamy do
> glinianego [lub drewnianego] garnka i sypiemy 20 dag mąki żytniej, można
> dodać garść rodzynek, zalewamy wrzątkiem [10 litrów wody], odstawiamy na
> 24h. 10 dag mąki mieszamy z drożdżami [3 dag] i odrobiną wody (ma być
> konsystencja jak ciasta naleśnikowego) i też odstawić na 24h. Po upływie
> doby łączymy rozczyn z chleba z drożdżami i zostawiamy w cieple na 3 dni.
> Po 3 dniach kwas przecedzić i zlać do ciemnych grubych butelek i
> przechowywać w chłodnym miejscu.
> pozdr. Jerzy
>
>
Od siebie dodam jeszcze, ze chleb musi byc razowy i koniecznie pieczony na
zakwasie co dzis jest rzadkoscia. W przeciwnym razie z kwasu nici
Czarek
|