Data: 2001-01-15 01:53:24
Temat: Re: kwasna smietana - skad mam to wiedziec?
Od: "Witold Szczechura" <w...@h...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Danka" <j...@z...nl> wrote in message
news:3a621441$0$28486@news2.zeelandnet.nl...
> Jest jeszcze cos takiego jak "creme freche" lub "creme frache" ( nie wiem
> dokladnie jak sie pisze ). Jako co mozna to stosowac? Czy to jest cos w
> stylu kwasnej smietany czy raczej cos serkowatego?
> Pozdr.,
> Danka
Dokladniej - "Crčme fraîche ". Jest to rodzaj smietany, ktora przeszla
proces fermentacji mlekowej, ma min. 30% tluszczu (zwykle pomiedzy 30 a
40%), jest gesta o gladkiej konsystencji i lekko kwasnym smaku. Stosowac ja
mozna wszedzie tam, gdzie kazdy inny rodzaj smietany - do zup, sosow (nad
kwasna smietana ma te przewage, ze nie zwazy sie po zagotowaniu), do
dekoracji potraw, deserow, ciast, owocow albo kawioru.
Beata
|