Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kwasna smietana - skad mam to wiedziec?
Date: Mon, 15 Jan 2001 09:45:49 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 24
Message-ID: <93ud49$epo$1@news.tpi.pl>
References: <3a6173ca$1@news.vogel.pl> <slrn964j75.rl.B.Ogryczak@newscenter>
Reply-To: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.77.89.2
X-Trace: news.tpi.pl 979548105 15160 213.77.89.2 (15 Jan 2001 08:41:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 15 Jan 2001 08:41:45 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:41100
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Bart Ogryczak" <B...@s...mimuw.edu.pl.no.spam>
napisał...
> On Sun, 14 Jan 2001 10:40:23 +0100, citizen rena testified:
> > czasami w przepisie jest podane, ze trzeba dodac kwasna smietane, albo
> > rzadka albo gesta - jak wy to poznajecie po zamknietym kartoniku w
sklepie?
> Gęsta ma w składzie gumę guar. Przynajmniej ta z Danona. :-/
> A i tak nalepszą 'kwaśną śmietaną' jest jest jogurt śmietankowy Campiny.
Faktycznie ta 22% ma jeszcze inne składniki prócz śmietany - mączka z chleba
świętojańskiego, białka serwatkowe i sól.
Po przeczytaniu Twojego posta zerknęłam na etykietę. Do głowy mi nie
przyszło, ze musze sprawdzać, z czego zrobiona jest śmietana. Na szczęście
prawnie zakazane jest używanie nazwy masło dla produktów, które masłem nie
są. Np.nie ma czegoś takiego jak masło roślinne - jeśli produkt zawiera
tłuszcze roślinne to nie można go nazwać masłem. Jednak do masła często
dodawane są barwniki np. karoten... Etykiety od masła od pewnego czasu
czytam...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|