Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news2.icm.edu.pl
!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ?ledziki :)
Date: Mon, 27 Oct 2003 21:29:51 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 27
Message-ID: <0...@4...com>
References: <bnjmt7$q01$1@news.telbank.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.160.130.254
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1067286619 15439 212.160.130.254 (27 Oct 2003 20:30:19
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 27 Oct 2003 20:30:19 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Agent 1.93/32.576 English (American)
User-Agent: Hamster/2.0.0.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:177606
Ukryj nagłówki
Kochatek napisal(a):
>Śledzik to taka pyszna rybka, ale tylko wtedy, gdy pysznie przyrządzona :)
>
>Kilka moich prób było take sobie..... buuuu :( ale wszystko przede mną.
>
>Proszę więc o kilka sprawdzonych i pysznych przepisów.
Składniki: śledzie solone lub mathiasy, 1-2 cebule, 200ml śmietany,
pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe, cukier, ocet.
Jeśli mamy śledzie solone, to warto je wymoczyć przez 1-2 dni. W
przypadku mathiasów wystarczy moczenie przez kilka godzin. Pokroić
cebulę na ćwierćtalarki, wrzucić ją do gara, zalać niewielką
ilością wody i krótko gotować w celu złagodzenia smaku. Odlać wodę,
cebulę przerzucić do michy. Śledzie pokroić w paski i dorzucić do
michy. W garnku zagotować wodę z kilkoma ziarenkami pieprzu,
kilkunastoma ziarenkami pieprzu, łyżką cukru, kilkoma liśćmi
laurowymi. Gotować kilka minut. Wystudzić, dolać kilka łyżek octu (do
smaku), dorzucić śmietanę, wymieszać, przelać do michy.
Podawać z tłuczonymi ziemniakami - śledzie w miseczce, ziemniaki na
talerzu.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
|