Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsb.icpnet.pl!
not-for-mail
From: STranger <p...@b...ru>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: lekko ot ] jedzenie bardzo przyswajalne
Date: Sun, 20 Jun 2010 22:08:10 +0200
Organization: ICP News Server
Lines: 73
Message-ID: <hvlsea$155d$1@opal.icpnet.pl>
References: <hvig6r$lko$1@node1.news.atman.pl>
<4c1d33e4$0$17094$65785112@news.neostrada.pl>
<hvkg8g$sqi$3@node1.news.atman.pl>
<4c1e2e28$0$19178$65785112@news.neostrada.pl>
<hvlo7v$26b$1@node1.news.atman.pl>
NNTP-Posting-Host: c33-32.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: opal.icpnet.pl 1277064458 38061 62.21.33.32 (20 Jun 2010 20:07:38 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 20 Jun 2010 20:07:38 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.1.10) Gecko/20100512
Thunderbird/3.0.5
In-Reply-To: <hvlo7v$26b$1@node1.news.atman.pl>
X-Antivirus: avast! (VPS 100620-1, 2010-06-20), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:263204
Ukryj nagłówki
W dniu 2010-06-20 20:55, =radek= pisze:
> On Sun, 20 Jun 2010 17:05:12 +0200, Tadeusz Jerzy Korsak wrote:
>
>> Użytkownik "=radek="<t...@s...mail> napisał w wiadomości
>> news:hvkg8g$sqi$3@node1.news.atman.pl...
>>> On Sat, 19 Jun 2010 23:17:24 +0200, Tadeusz Jerzy Korsak wrote:
>>>
>>>
>>>> Izolat białka serwatki, (...) do nabycia w sklepach kulturystycznych,
>>>> rozrabia się wodą, mlekiem bądź sokiem, [bla, bla]
>>> Jasne, a jak autor ma np. nietolernacje laktozy, czy bialkamleka to po
>>> tym wynalazku bedzie smrodzil lepiej od diesla w autobusie, tudziez
>>> bedzie musial korzystac z kibelka czesciej, niz kierowca zmienia biegi.
>>> Genialna rada.
>>
>> Wiem że wiesz wszystko najlepiej, ale zwracam Ci uwagę że izolat białka
>> serwatki nie zawiera cukru mlecznego - laktozy oraz białek mleka:
>> kazeiny, albuminy i globuliny! Dlatego jest tak łatwo przyswajalny i
>> jest wykorzystywany w medycynie. Warto wiedzieć o czym się pisze.
>
> Chciałbym poznać ową technologię pozwalająca w 100% wyeliminować laktozę i
> białka mleka z serwatki...
Izolat białka serwatki, skądinąd znakomity suplement żywieniowy dla
sporowców i osób starszych, najczęściej jest 80%. A więc w tych
pozostałych 20% zawiera małe ilości tego wszystkiego co w normalnych
produktach mlecznych. Poza tym takie białko serwatki pije się w postaci
koktajli mlecznych. Ok 2 łyżek czubatych białka rozpuszcza się w
szklance mleka, co zapewnia organizmowi ok 30 gramów czystego białka.
Smakuje to jak shake w mcdonald, a o niebo zdrowsze i bez cukru -
polecam. ;)
> Tak czy siak, bezsensowne jedzenie izolatu białka z serwatki to mało
> rozsądna porada.
Porada jest nawet sensowna, ale tylko pod warunkiem, że traktuje się to
białko jako uzupełnienie diety, a nie jako zamiennik.
Jako zamienniki niektórych posiłków w ciagu dnia kulturyści i ogólnie
sportowcy stosują odżywki weglowodanowo białkowe, czyli tzw. gainery.
Swoja drogą nigdy tego nie jadłem, bo to moim zdaniem bezsensowne, w
końcu tyle jest dookoła smacznych węglowodanów. :) Jedzenie w proszku
mnie nie interesuje, gdy tak łatwo pozyskać te węglowodany. Natomiast
izolaty białkowe to co innego, zapewniają czyste białko, które jest
rzeczą dość trudną do pozyskania z normalnego jedzenia w ilościach
wystarczających po ciężkich treningach. W końcu nawet w mięsie jest
zaledwie dwadzieścia kilka % białka średnio... Przeliczając zatem - aby
dostarczyć organizmowi ok 100g białka trzeba by zjeść ok pół kilograma
mięsa.
> W przypadku zdrowej osoby to jest jedynie suplement
> uzupełniający niedobór białka, którego wcale tak dużo nie potrzebujemy(no
> chyba że to wyjazd kulturystów, albo w głębokim poważaniu mamy własne
> nerki).
Zakłada się, że przeciętni ludzie potrzebują ok 1 g białka dziennie na 1
kg wagi ciała. Osoby akywne fizycznie, a więc uprawiajace sporty
potrzebują od 1,2 g do 2,0 g białka na 1kg masy ciała. A więc sportowiec
ważący ok 90 kg potrzebuje ok 180-200 gramów białka dziennie.
Kulturyści podczas budowania masy mięśniowej mają zapotrzebowanie
jeszcze większe, ok 2,5 do 3 g na jeden kilogram masy ciała. Większe
ilości białka nie będę już przyswajalne do odbudowy tkanek i odbudowy
układu immunologicznego i będę po prostu spalane, albo zamieniane na
zapasową tkankę tłuszczową.
Oczywiście spory nadmiar białka wydalany jest po przetrawieniu jako
kreatynina w nerkach, a więc na dłuższa metę obciąża te narządy.
--
STranger
|