Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!news.internetia.pl!newsfeed.gazet
a.pl!newsfeed.tpinternet.pl!newsfeed01.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-online.co
m!t-online.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: "Irek Zablocki" <i...@w...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: likier pomarańczowy?
Date: Sat, 7 Dec 2002 16:18:13 +0100
Organization: T-Online
Lines: 31
Message-ID: <ast5e3$o3e$01$1@news.t-online.com>
References: <asnbi5$sbt$1@news.tpi.pl> <asnjtr$hcc$01$2@news.t-online.com>
<asnpsd$kb0$1@news.tpi.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 1039276291 01 24686 336vEuSGSoAoIQ 021207 15:51:31
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 5...@t...net
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:137867
Ukryj nagłówki
"Flora" <f...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:asnpsd$kb0$1@news.tpi.pl...
>
> Szukałam ale jakoś bez efektu. Różne inne likiery owszem ale
pomarańczowego
> niestety nie znalazłam.
> >Pytanie czy masz dojscie do niekonserwowanych pomaranczy lub w oole
> ekologicznych.
>
> Niestety nie :(((
>
> Flora
>
1). Jesli takowe znajdziesz: 6-8 pomaranczy obierz cienko ze skorki. Owoce
zjedz lub zrob cos innego. Skorki zalej 0.7 litra spirytusem na 5-6 godzin.
(W Polsce sa dwa gatunki - slabszy i mocniejszy) W tym wypadku lepiej wziasc
ten ok. 70 %. Zalew odcedz i wymieszaj z woda cukrowa sporzadzona z 600 g
cukru i 1 l wody. (Cukier nalezy zagotowac z woda i schlodzic) Calosc nalezy
przefiltrowac i odstawic na min. 3 tygodnie. Naturalnie im dluzej tym
lepiej.
2). Mozesz 3 pomarancze nakluc widelcem, tak by alkohol latwo wsiakl w owoc.
Owoce w mozliwie duzym sloiku zasyp 250 gramami cukru i zalej to 1 litrem
mocnej wodki najlepiej 45 %. Szczelnie zamknij i pozostaw w cieplym miejscu
na jakis 4 do 6 tygodni, od czasu do czasu wstrzasajac. Po odcedzeniu i
odfiltrowaniu, mozesz dodac jeszcze troche wody cukrowej. Max.100 g cukru na
0.2 l wody. Ten likier nalezy ezakowac jakies 3 miesiace.
Irek kochany
|