Data: 2002-12-07 15:18:13
Temat: Re: likier pomarańczowy?
Od: "Irek Zablocki" <i...@w...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Flora" <f...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:asnpsd$kb0$1@news.tpi.pl...
>
> Szukałam ale jakoś bez efektu. Różne inne likiery owszem ale
pomarańczowego
> niestety nie znalazłam.
> >Pytanie czy masz dojscie do niekonserwowanych pomaranczy lub w oole
> ekologicznych.
>
> Niestety nie :(((
>
> Flora
>
1). Jesli takowe znajdziesz: 6-8 pomaranczy obierz cienko ze skorki. Owoce
zjedz lub zrob cos innego. Skorki zalej 0.7 litra spirytusem na 5-6 godzin.
(W Polsce sa dwa gatunki - slabszy i mocniejszy) W tym wypadku lepiej wziasc
ten ok. 70 %. Zalew odcedz i wymieszaj z woda cukrowa sporzadzona z 600 g
cukru i 1 l wody. (Cukier nalezy zagotowac z woda i schlodzic) Calosc nalezy
przefiltrowac i odstawic na min. 3 tygodnie. Naturalnie im dluzej tym
lepiej.
2). Mozesz 3 pomarancze nakluc widelcem, tak by alkohol latwo wsiakl w owoc.
Owoce w mozliwie duzym sloiku zasyp 250 gramami cukru i zalej to 1 litrem
mocnej wodki najlepiej 45 %. Szczelnie zamknij i pozostaw w cieplym miejscu
na jakis 4 do 6 tygodni, od czasu do czasu wstrzasajac. Po odcedzeniu i
odfiltrowaniu, mozesz dodac jeszcze troche wody cukrowej. Max.100 g cukru na
0.2 l wody. Ten likier nalezy ezakowac jakies 3 miesiace.
Irek kochany
|