Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!not-for-mail
From: Theli <t...@n...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: lody
Date: Wed, 04 Oct 2000 13:37:58 +0200
Organization: POZMAN - http://www.man.poznan.pl/
Lines: 22
Message-ID: <3...@n...pl>
References: <8rdimr$rd1$1@zeus.polsl.gliwice.pl>
NNTP-Posting-Host: theli.oi.amu.edu.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunflower.man.poznan.pl 970658739 710 150.254.65.96 (4 Oct 2000 11:25:39
GMT)
X-Complaints-To: t...@m...poznan.pl
NNTP-Posting-Date: 4 Oct 2000 11:25:39 GMT
X-Mailer: Mozilla 4.5 [pl] (WinNT; I)
X-Accept-Language: pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:34936
Ukryj nagłówki
Magda napisał(a):
>
> witam wszystkich Grupowiczow
> Mam jedno pytanko odnosnie lodow. Otoz ciekawi mnie jak sa robione lody
> ktore mozna kupic w lodziarniach (wloskie, tradycyjne), a dokladnie jaki
> jest ich sklad. Wiem ze sam proces mrozenia jest rownie wazny,
Woda, cukier, mleko w proszku, smietana, emulgator (gotowy proszek, na
opakowaniu jest napisane, ze sklada sie z samych naturalnych
skladnikow), aromaty tez sa najczesciej gotowe, skondensowane, z
wyjatkiem moze lodow czekoladowych (zwykle kakao + kawalki czekolady) i
owocowych z naszych owocow takich jak truskawki czy jagody.
Chyba o niczym nie zapomnialam... uprzedze pytanie: z dodawania jajek
juz sie chyba lodziarze wycofali.
Oczywiscie dotyczy tych lodziarni, w ktorych lodow nie robi sie metoda
gotowy proszek + woda.
O tym, jak mrozenie wplywa na smak lodow mozemy sie przekonac w
lodzierniach, w ktorych mozna kupic lody wloskie i galkowe - czesto sa
robione z tej samej masy, a smak maja nieco inny.
pozdrawiam
theli
|