Data: 2000-10-04 11:37:58
Temat: Re: lody
Od: Theli <t...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Magda napisał(a):
>
> witam wszystkich Grupowiczow
> Mam jedno pytanko odnosnie lodow. Otoz ciekawi mnie jak sa robione lody
> ktore mozna kupic w lodziarniach (wloskie, tradycyjne), a dokladnie jaki
> jest ich sklad. Wiem ze sam proces mrozenia jest rownie wazny,
Woda, cukier, mleko w proszku, smietana, emulgator (gotowy proszek, na
opakowaniu jest napisane, ze sklada sie z samych naturalnych
skladnikow), aromaty tez sa najczesciej gotowe, skondensowane, z
wyjatkiem moze lodow czekoladowych (zwykle kakao + kawalki czekolady) i
owocowych z naszych owocow takich jak truskawki czy jagody.
Chyba o niczym nie zapomnialam... uprzedze pytanie: z dodawania jajek
juz sie chyba lodziarze wycofali.
Oczywiscie dotyczy tych lodziarni, w ktorych lodow nie robi sie metoda
gotowy proszek + woda.
O tym, jak mrozenie wplywa na smak lodow mozemy sie przekonac w
lodzierniach, w ktorych mozna kupic lody wloskie i galkowe - czesto sa
robione z tej samej masy, a smak maja nieco inny.
pozdrawiam
theli
|