Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!bignews.mediaways.net!xfer10.netnews.com!netnews.com!feed2.onema
in.com!feed1.onemain.com!cyclone2.usenetserver.com!news-out.usenetserver.com!ne
wscon06.news.prodigy.com!news-k12.news.prodigy.com!prodigy.com!not-for-mail
From: "afc" <f...@p...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: losos
Date: Mon, 9 Oct 2000 12:10:51 -0700
Organization: Prodigy http://www.prodigy.com
Lines: 35
Message-ID: <8rt5et$6lf6$1@newssvr05-en0.news.prodigy.com>
References: <39e16864$1@news.vogel.pl> <8rrtq6$8gn$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: ppp-207-104-250-74.irvn11.pacbell.net
X-Trace: newssvr05-en0.news.prodigy.com 971118878 4504157 207.104.250.74 (9 Oct 2000
19:14:38 GMT)
X-Complaints-To: a...@p...net
NNTP-Posting-Date: 9 Oct 2000 19:14:38 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.1
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.3
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:35227
Ukryj nagłówki
Dorota wrote in message <8rrtq6$8gn$1@news.tpi.pl>...
>wędzonego lososia mozna pokroic w cieniutki paseczki i wymieszac z serkiem
>troszke doprawic i na swiezutka bagietke lub buleczke
>
>a jak wyglada Twoj tradycyjny sposob pieczenia lub smazenia lososia,
>probowalas na grillu?
>
>pozdrawiam
>Dorota
>
>Użytkownik "Ela" <e...@b...com.pl> napisał w wiadomości
>news:39e16864$1@news.vogel.pl...
>> Hej!!
>>
>> Mam w zamrazalniku lososia. Co mozna z niego zrobic oprocz tradycyjnego
>> uzmazenia, czy upieczenia w folii?
>> Kolezanka podala mi wczoraj przepis na tatar z takiego wlasnie lososia.
>Nie
>> moge przekonac sie do surowej ryby.
>> Oto przepis:
>> 'Obranego ze skory ' lososia kroimy wzdluz na bardzo cienkie plastry i
>> przekladamy (jak lasagne) cebulka, sola i pieprzem i przyskamy cytrynka.
>> Musi potem wszystko postac troche w lodowce, zeby sie "przegryzlo".
>> Podobno jest wyborne.
>> Dzieki za propozycje.
>> Ela
Losos ma trzy fazy zycia. Rodzi sie w slodkiej wodzie, potem emigruje do
wody slonej zeby w koncu udac sie na wedrowke do rzeki skad pochodzi. Tam,
po burzliwym tarle, zdycha. Z tego co wiem na tatara czy sushi nadaje sie
tylko ryba z tej drugiej fazy zycia, zycia slonowodnego.
Pozdrawiam
F.
|